Ishockey

Brynäs sportchef vill se finske tränaren länge i klubben

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Mikko Manner har snabbt blivit populär i Brynäs och Gävle. 

Nya sportchefen Johan Alcén, 33, vill gärna se den finländske tränaren i klubben många år till: 

– Mikko har något extra. Det känns så jäkla bra att han är med oss och jag tror han är rätt man att leda Brynäs in i framtiden, säger Alcén i en lång podd-intervju med Hockeystudion.

Efter drygt 500 matcher i Brynäströjan valde Johan Alcén att sadla om och i stället bli SHL:s yngsta manliga sportchef. En förändring som kom överraskande för många – dock inte för huvudpersonen själv: 

– Det kan låta konstigt men det kändes så självklart på alla sätt för mig, sedan kan jag förstå om folk utifrån tyckte det såg konstigt ut. I mitt huvud är det här någonting som jag ville göra när karriären var slut, för mig hade den här processen pågått länge. 

Förra säsongen rådde det kaos i Brynäs och säsongen räddades genom ett dramatiskt kval mot HV71. Josef Boumedienne och Nils Ekman kom in och räddade laget. Under sommaren skedde stora förändringar där Johan Alcén och den tre år yngre Erika Grahm har delat ansvar som sportchefer och finländaren Mikko Manner kom in som ny huvudtränare. 

Den här hösten har det varit betydligt lugnare både på och utanför isen.

Johan Alcén.

Även om Brynäs i dagsläget ligger på elfte plats, med en poäng upp till slutspel och fyra poäng ner till kval, är Johan Alcén nöjd med mycket. 

– Organisationen och strukturen i spelet, hur vi för matcher och hur vi genomför en helhet, är jag riktigt nöjd med. Tycker Mikko (Manner) verkligen ha fått in en organisation och ett spelsätt som vi tycker om och som vi tror på och även implanterar neråt i föreningen, säger Alcén och fortsätter: 

Inte här för att kräva en massa

– När det gäller poängen är vi okej nöjda, vi skulle vilja ha fler. Men ser det ut så här på torsdag, lördag, nästa vecka och nästa år då blir det här bra. Men vi är också ödmjuka med tanke på var vi kommer ifrån. Vi var trettonde lag förra säsongen och inte mycket bättre året före det (tolva), säger han i Hockeystudions podd.

Brynäs har bara åtta spelare med kontrakt nästa säsong och arbetet med att forma nästa säsongs lag har inletts. De flesta nyförvärv till den här säsongen genomfördes Josef Boumedienne men framöver blir det i huvudsak Alcén och Grahm som ska forma truppen. Och Johan Alcén är tydligt med vad han tycker är centralt hos de spelare som ska komma till Brynäs: 

– Först och främst är det otroligt viktigt för mig att prata mycket med spelarna innan de värvas. Jag har en vision att när vi ställer laget på isen ska det vara ett lag som förstår vad Brynäs står för. Man är inte här för att man ska ha en massa saker: typ, ”jag ska ha min istid, jag ska ha powerplay-tid”

– Jag har en bild att man vill spela i Brynäs dels för traditionen och historien, att man förstår hur stor klubben är och att det ska kittla i magen. Dels för gemenskapen och vara med i det här och sättet man gör det på. Man lyssnar på Mikko (Manner) och är beredd att göra vad som helst för det här laget, gruppen eller föreningen.

Vill förlänga med Manner

Alcén säger att Mikko Manner kommer att ha en hel del att säga till om när lagbygget ska formas. Den finländska coachen som vunnit med både Kärpät och finländska landslaget hyllas av Alcén: 

– De operativa som sker på isen är av hög internationell klass. Kanske inte någon överraskning egentligen för han (Manner) är en internationellt erkänt duktig tränare. Vi är otroligt glada att vi har Mikko här. Inte bara för hans erfarenheter utan för den han är och vad han står för. Det humana ledarskapet, han har något extra. Jag tror han är rätt man att leda Brynäs in i framtiden, säger Alcén om Manner som inför den här säsongen skrev på ett tvåårskontrakt.

Mikko Manner.

Har ni redan börjat prata någon förlängning? 

– Eh…, nja, det vill jag inte uttala mig om så. Men vi tycker om Mikko jättemycket. Det har bytts mycket folk på ledande positioner i klubben. Vi tror att kontinuitet och det här med bra människor på rätt platser blir viktigt, säger Alcén. 

På frågan om Manner har någon klausul som gör att han kan bryta kontraktet redan efter den här säsongen är Alcén lika fåordig: 

– Jag vill inte kommentera några avtal sådär. 

Men han tränar Brynäs nästa år i alla fall?

– Det hoppas jag verkligen.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Silly-surr med Ros och Abris: Efter succén – lämnar för rival i HA

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Brynäs IF

Josef Boumedienne

Erika Grahm