San Jose Sharks nära konferensfinal

Slog Colorado i femte matchen: ”Vår bästa match”

avIbraheem Alsalman, Per Bjurman

NEW YORK. San Jose Sharks har slagläge i Stanley Cup-slutspelet.

De vann den femte duellen mot Colorado i natt med 2–1.

– Det var nog vår bästa match i serien. Ändå måste vi spela ännu bättre nästa gång. Vi får inte tro att det här räcker, säger Erik Karlsson, nu delad etta i slutspelets assistliga, till Sportbladet

Det börjar bli hockeyfeber i norra Kalifornien igen, för plötsligt är Sharks alltså bara en match från sin andra konferensfinal sedan 2016.

Och ett är säkert:

Kan de fortsätta spela lika bra som i Sharktank i natt, och dominera Colorado lika grundligt som de gjorde under långa sekvenser, är chanserna att de ska nå dit mycket goda.

”Blev nästan frustrerad”

För femte ronden i serien var inte så jämn som slutresultatet indikerar.

Att gästerna hängde med hela vägen, och faktiskt hade chansen att tvinga fram övertid under en rungande forcering i slutet, berodde i princip bara på att Philipp Grubauer stod för en snudd på mirakulös insats i kassen.

Sammanlagt stoppade han 37 skott – några med direkt overkliga räddningar.

– Ja, vi tryckte på riktigt bra ikväll. Skönt att vi fick in några puckar och kunde vinna när vi nu ändå var det bättre laget men ändå hade så liten marginal. Det var väldigt viktigt, säger Erik Karlsson på telefon från San Jose.

Delad etta i assistligan

Colorados främsta offensiva vapen. Framförallt fick Nathan MacKinnon – han som hade noterats för poäng i åtta matcher i rad innan nattens tillställning – ingenting uträttat.

– Det var där det började, ja, fortsätter ”EK65”.

Efteråt hyllades han stort av tränaren Peter Deboer.

– Han har blivit bättre och bättre. Vi behöver verkligen en hälsosam och oskadad Karlsson. Det är skönt att ha honom tillbaka i samma form som han var i januari och februari, säger Deboer om Karlssons formbesked.

Erik spelade själv fram till ett av de två målen – båda inprickade av tjecken Tomas Hertl. Det betyder att han är uppe i sammanlagt elva målgivande passningar och delar förstaplatsen i slutspelets assistliga med Carolinas Jaccob Slavin.

– Ja, ibland har man lite flyt, skrattar han.

– Nä, det är skönt att det flyter på. Som sagt, det var jäkligt skönt att vi fick utdelning när vi spelade så här bra.

Den sjätte och, kanske, avgörande matchen spelas i Denver natten till tisdag.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL