Stjärnbackens jättehyllning till 18-årige svensken

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Drew Doughty öser beröm över Tobias Björnfot.

En av NHL:s största stjärnor spelade tillsammans med den 18-årige svensken i första backpar i natt.

– Det är ingen tvekan om att han kommer att bli ”a hell of a player”, säger den 29-årige kanadensaren.

Tobias Björnfot fortsätter att imponera stort i Los Angeles Kings inför NHL-säsongen.

Tidigare under måndagen skickade klubben ner 15 spelare till farmarklubben Ontario Reign i AHL.

Tobias Björnfot fick fortsatt stanna i Los Angeles Kings och i träningsmatchen borta mot Anaheim Ducks bildade han första backpar med ingen mindre än Drew Doughty.

”Förstår inte”

Kommentatorer, media och fans var mycket imponerade av den svenske backtalangen.

Allra flest superlativ hade assisterande kaptenen Drew Doughty.

– Han bidrog till mycket i den här matchen, han är fantastisk med den balansen för en 18-åring. Jag vet att han bara är 18 år, men jag förstår inte ... de kanske vill skicka tillbaka honom för att han är så ung – men det är inte på grund av hur han spelade, för han spelade fantastsikt och han skulle ha fått någon av matchens stjärnor i kväll, säger Drew Doughty till Fox Sports.

”Kommer hjälpa mig”

Kanadensaren som utsågs till ligans bästa back säsongen 2015/2016 (Norris Trophy) fortsätter bara att skaka på huvudet och upprepar ordet ”fantastisk” flera gånger.

– Vi spelade fantastiskt tillsammans, han kanske ser till att jag får ett nytt kontrakt efter de kommande åtta åren om han stannar hos oss. Förhoppningsvis fortsätter jag att spela bra och håller honom tillsammans med mig, säger Drew Doughty.

Mycket speltid

I matchen var Tobias Björnfot både brytsäker och tog offensiva initiativ med tre skott på mål i den första perioden.

Totalt fick han 18.10 i speltid och kommentatorerna berömde honom främst för sin skridskoåkning.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig ärligt sagt – du ser inte en back vid hans ålder med den balansen, du kanske ser en kille per år komma in i ligan som back med den balansen. Han spelade fram och tillbaka med mig på blålinjen och defensivt var han på rätt ställe, även om det var en träningsmatch där spelet inte är i närheten av ordinarie säsongen så är det ingen tvekan om att han kommer att bli en jäkla spelare, säger Drew Doughty.

Den dubble Stanley Cup-mästaren och dubble OS-guldmedaljören skrev förra sommaren ett nytt monsterkontrakt med Los Angeles Kings på åtta år värt totalt 855 miljoner kronor.

”Mer självförtroende”

För Tobias Björnfot har Drew Doughty varit en stor idol sedan många år.

– Han gör den enkelt för mig, han pratar mycket så det gör det enkelt att spela och han är en stor hockeyspelare också. Jag får mycket mer självförtroende när jag spelar fler matcher och jag försöker göra saker på blålinjen, säger Tobias Björnfot till LA Kings Insider.

Los Angeles Kings vann träningsmatchen mot Anaheim Ducks med 3–0 efter mål av veteranerna Jeff Carter, Dustin Brown och Anze Kopitar.

Lånas ut till Djurgården

Totalt har Tobias Björnfot nu spelat tre träningsmatcher för Los Angeles Kings.

Om inte Tobias Björnfot blir kvar i Los Angeles Kings kommer han att lånas ut till Djurgården i SHL under säsongen.

Under förra säsongen blev det elva matcher i SHL och SM-slutspelet, han var också med och vann VM-guldet för U18 i Örnsköldsvik i april.

I sommarens draft valdes Tobias Björnfot som nummer 22 av Los Angeles Kings.

NHL har premiär i nästa vecka, onsdag den 2 oktober – Los Angeles Kings spelar första matchen lördag den 5 oktober borta mot Edmonton Oilers.

Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM