AHL-succén kan bli Juniorkronornas lycka

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

En förbättrad skadesituation och Jansen Harkins AHL-succé kan bli Sveriges lycka i Junior-VM.

Nu talar en hel del för att Winnipeg Jets kan släppa David Gustafsson, 19, till JVM: 

– Jag såg bara att David inte spelade senast och att han inte var skadad, säger förbundskapten Tomas Montén. 

Tomas Montén lämnad tre platser öppna när han tog ut JVM-truppen. De tre platserna är i första hand tänkta till backduon Rasmus Sandin och Adam Boqvist samt centern David Gustafsson som samtliga spelar i Nordamerika och tillhör sina respektive NHL-klubbar: 

Boqvist blev nyligen uppkallad till Chicago Blackhawks och ska åka med på lagets bortaturné som pågår fram till lördag.

Dagen efter samlas Juniorkronorna i Uppsala.  

– Jag har inte haft någon kontakt med Chicago sedan en vecka tillbaka. Jag hörde i går att Adam ska vara med på trippen i veckan. Så vi kanske får höra något nu eller först efteråt, säger Tomas Montén. 

David Gustafsson har spelat med sin NHL-klubb, Winnipeg, under stora delar av hösten men har fått sparsamt med istid och bara gjort en poäng (1+0). Den tidigare HV-spelaren var natten mot måndag utanför laget för första gången sedan mitten av oktober.

Allt mer talar för att Winnipeg nu kan tänka sig att släppa Gustafsson till JVM.

Har exploderat offensivt

Dels för att skadesituationen börjar se bättre ut. Dels för att de har en spelare i AHL som bankar på porten till NHL. Det handlar om centern Jansen Harkins som 2015 draftades i den andra rundan. 

Harkins har sedan dess fört en ganska anonym tillvaro i farmarligan AHL och till och med varit nedflyttad i farmarligans farmarliga, ECHL.

David Gustafsson.
Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
David Gustafsson.

Men den här säsongen har den 22-årige nordamerikanen exploderat offensivt och levererat 28 poäng på 26 matcher och ligger med i den absoluta toppen av poängligan.

I nordamerikansk media spekuleras det nu i att Harkins kan flyttas upp och att det i sin tur öppnar för att släppa Gustafsson till JVM i Tjeckien som inleds på annandagen.

– Det är samma som med Boqvist. Jag har inte hört något mer från Winnipeg. Jag såg bara att han inte spelade senaste och vad jag fattade var han inte skadad, säger Tomas Montén. 

Släpps David Gustafsson till junior-VM är det en stor förstärkning för ett svenskt lag som känns allmänt tunt på forwardssidan och specifikt på centersidan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!