Svenskstjärnan kan ”offras” av Chicago

Foto: TT
HOCKEY

Marcus Krügers framtid är osäker.

Men redan nu kan en annan Chicago-svensk bli bortbytt.

Sportbladet erfar att 30-årige backstjärnan och trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson är på väg att trejdas – och att New Jersey Devils är en tänkbar destination.

Natten till torsdagen hölls expansionsdraften i NHL då det nya laget, Vegas Golden Knights, fick plocka en spelare från respektive NHL-klubb.

Nu öppnas transferfönstret för övriga 30 klubbar – och mängder av trejder väntas genomföras kommande dagar och veckor.

I expansionsdraften valde Vegas att plocka 25-årige backen Trevor van Riemsdyk från Chicago (redan bortbytt till Carolina Hurricanes), men enligt uppgift är även den 27-årige svenske tvåvägscentern Marcus Krügers framtid i Chicago osäker.

Blackhawks ligger och pressar mot lönetaket efter att bland annat ha gett ryske stjärnforwarden tillika skarpskytten Artemij Panarin ett saftigt kontrakt i vintras, och behöver därför frigöra löneutrymme.

Men det är inte bara Marcus Krüger som kan ”offras”.

Redan nu kan en annan Chicago-svensk bytas bort.

Devils intresserat

Sportbladet erfar nämligen att 30-årige backstjärnan Niklas Hjalmarsson – med bland annat tre Stanley Cup-ringar och ett OS-silver på meritlistan – är på väg att bli trejdad.

Enligt Sportbladets källor ska New Jersey Devils ha kontaktat Chicago angående en ”affär”.

Sportbladet har varit i kontakt med Hjalmarssons agenter Patrik Carnbäck och Patrik Aronsson. Båda två är på plats i Chicago i detta nu men är hemlighetsfulla gällande en eventuell trejd.

– Det har ju ryktats om Niklas ett tag och det är inte konstigt att andra lag är intresserade, säger Carnbäck.

Enligt våra uppgifter är New Jersey Devils aktuellt?

– Det är faktiskt inget jag har hört. Men ta det med min kollega (Aronsson), han har nog mer information.

I ett sms svarar Aronsson så här på den raka frågan om det är aktuellt med en trejd till New Jersey Devils:

”Inget jag vet.”

Har en klausul

I Hjalmarssons kontrakt med Chicago finns en så kallad ”no-trade-klausul” som innebär att han själv kan bestämma vilka lag han i så fall kan trejdas till. Enligt uppgift har Hjalmarsson en lista på tio lag, men det är inte känt huruvida de tio lagen är blockerade eller öppna.

Hjalmarsson har spelat i Chicago sedan säsongen 2007/08 och har en ”cap hit” (lönetaksträff) på 4,1 miljoner dollar.

I dagarna kommer även beskedet att 38-årige NHL-ikonen Marian Hossa – noterad för 26 mål den gångna grundseriesäsongen – tvingas avstå från spel kommande säsong på grund av en allergi. Rapporter gör gällande att Chicago kan sätta upp veteranen på ”long term injury list” och på så vis frigöra ännu mer löneutrymme.

Men det räcker inte, fler spelare måste ”offras” – och Niklas Hjalmarsson kan alltså bli en av dem, enligt Sportbladets uppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM