Grönborg om petningen: ”Tacksamt inför VM”

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

GÖTEBORG. Han har glänst i SHL och varit seriens bästa målvakt under en stor del av säsongen.

Men Oscar Alsenfelt får inte chansen i Tre Kronor.

– Han är en väldigt duktig målvakt, men det finns många duktiga målvakter att välja bland, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Sweden Hockey Games i Scandinavium nästa vecka är den näst sista turneringen inför VM i Tyskland och Frankrike i början av maj. Rikard Grönborgs trupp har en klar prägel av SHL-spelare, men för seriens hetaste målvakt fanns det ingen plats. Oscar Alsenfelt står fortsatt utanför Tre Kronor, och i stället blir det Röglemålvakten Anders Lindbäck som får chansen bredvid Viktor Fasth. 

– Fasth var fantastiskt bra i Channel One och har i stort sett alltid varit fantastiskt bra när han ställt upp, även i VM. Så vi vill att han ska få chansen igen. Sen har Anders Lindbäck kommit tillbaka till SHL i år, efter att ha spelat över 100 NHL-matcher. I en väldigt tuff situation i Rögle så gör han ändå riktigt bra ifrån sig, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

”Finns många att välja bland”

Oscar Alsenfelt har hyllats rejält i media den senaste tiden. Hur ser du på honom?

– Jag tycker så klart att han är en väldigt duktig målvakt som gör det bra i Malmö och hela tiden ger dem chansen. Så det finns många målvakter att välja bland. Det är en tacksam situation inför VM, och nu håller vi på och identifierar de som vi känner håller på internationell nivå, och vilka som kan leverera mot de bästa i Europa. 

Flertalet spelare från KHL och Schweiz saknas också i truppen, som Staffan Kronwall, Jonas Junland, Johan Fransson, David Rundblad och Fredrik Pettersson.

– Det är också väldigt bra spelare, men vi har satsat på de här spelarna nu, som vi känner passar in i den spelidén vi håller på med. Men det är en tuff konkurrens och det behöver inte betyda att de här spelarna är helt borta och uträknade, utan att det här är de spelare som vi har tagit ut till den här turneringen. 

”Suveränt att ifrågasättas”

Hur är det, att oavsett vilken trupp du tar ut så ifrågasätts den av media och supportrar?

– Det är ju helt suveränt, det finns ju inget bättre. Alla håller på med sina fantasy hockey-grejor, men vi gör det som vi känner är bäst för oss. Vi sitter ju också på en hel del information som andra inte gör. Bland annat har vi jobbat med spelarna tidigare och också rest och träffat dem. Sen beror det på vilka glasögon man har på sig också. Men jag tycker det är fantastiskt att det pratas hockey, det ska vara olika åsikter och det är jättekul att det här stora intresset finns. 


FAKTA

Tre Kronors trupp

Truppen till Sweden Hockey Games:
Målvakter: Viktor Fasth, CSKA Moskva, Anders Lindbäck, Rögle.
Backar: Sebastian Aho, Skellefteå, Oscar Fantenberg, Sotji, Andreas Borgman, HV71, Henrik Tömmernes, Frölunda, Calle Rosén, Växjö, Emil Johansson, Djurgården, Philip Holm, do, Magnus Nygren, Färjestad.
Forwards: Richard Gynge, Neftechimik, Mattias Sjögren, ZSC Lions, Patrik Zackrisson, Lugano, Joel Lundqvist, Frölunda, Johan Sundström, do, Alexander Bergström, Karlskrona, Joel Eriksson Ek, Färjestad, Johan Ryno, do, Oskar Lindblom, Brynäs, Daniel Brodin, Djurgården, John Norman, Niznij Novgorod, Carl Klingberg, Zug, Andreas Thuresson, Malmö.

(TT)

FAKTA

Sweden Hockey Games

Torsdag 9 feb 18.30 Ryssland–Finland, St. Petersburg, Ryssland.
Torsdag 9 feb 19.15 Tjeckien–Sverige, Göteborg (Scandinavium).
Lördag 11 feb 12.00 Finland–Tjeckien, Göteborg (Scandinavium).
Lördag 11 feb 15.30 Sverige–Ryssland, Göteborg (Scandinavium).
Söndag 12 feb 12.00 Ryssland–Tjeckien, Göteborg (Scandinavium).
Söndag 12 feb 15.30 Sverige–Finland, Göteborg (Scandinavium).

FAKTA

Tre Kronors matcher fram till VM

Sweden Hockey Games:
9 februari: Tjeckien–Sverige, Scandinavium, Göteborg.
11 februari: Sverige–Ryssland, Scandinavium, Göteborg.
12 februari: Sverige–Finland, Scandinavium, Göteborg.
Träningslandskamper:
3 april: Ungern–Sverige, Budapest, Ungern.
5 april: Österrike–Sverige, Linz, Österrike.
6 april: Österrike–Sverige, Wien, Österrike.
14 april: Sverige–Lettland, Scaniarinken, Södertälje.
15 april: Sverige–Lettland, Scaniarinken, Södertälje.
19–23 april: två landskamper Vitryssland–Sverige, i Vitryssland.
Czech Hockey Games:
27 april: Sverige–Ryssland, Stockholm.
29 april: Tjeckien–Sverige, Ceska Budejovice, Tjeckien.
30 april: Sverige–Finland, Ceska Budejovice, Tjeckien.
VM:
5–21 maj: ishockey-VM i Köln, Tyskland och Paris, Frankrike.