Elias Petterssons första hattrick

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Elias Pettersson onsdag kan mycket väl vara den bästa dag en svensk hockeyspelare upplevt.

Först utsågs han till Månadens rookie för andra gången, sedan blev han uttagen till All Star-festen i slutet av januari – och så avgjorde han Vancouvers bortamatch mot Ottawa genom att fullborda NHL-karriärens första hattrick på övertid.

– Jag lever min dröm och är väldigt lycklig, säger ”EP” efter 4-3-segern.

Sagan om den bäste svenske rookien i NHL-historien tycks bara bli mer och mer mirakulös för varje dag – och den nådde i sanning ett nytt klimax i natt.

Det började alltså med ett den 20-årige Ånge-sonen ännu en gång utsågs till månadens rookie och fortsatte med att han blev uttagen till All Star-kalaset i San Jose 25-26 januari – och de triumferna passade han slutligen på att fira med hittills största braksuccén på isen.

Foto: Marc DesRosiers / X02835

Först gjorde han två mål under ordinarie matchtid i, bägge efter förarbete av landsmannen Alex Edler – som fått en rejäl nytändning på slutet. Och så fullbordade killen alltså NHL-karriärens första hattrick genom att smälla in avgörande 4-3 i sudden death bakom Marcus Högberg.

– Ja, jag skulle ljuga om jag sa något än att jag är väldigt glad just nu, ler Elias när han träffar media efteråt.

”Känns väldigt speciellt”

– Det är min övertygelse att man kan uppnå det man strävar efter om man bara jobbar tillräckligt hårt och det har jag gjort. Nu lever jag min dröm, jag spelar i NHL med Vancouver och får vara med om sånt här, jag är väldigt lycklig.

Att han snart får uppleva All Star-showen och vara på isen i Sharktank med sådana som Sidney Crosby, Connor McDavid, Erik Karlsson, Henrik Lundqvist, Auston Matthews och Nathan MacKinnon är bara en bonus jämfört med hattricks och övertidsmål – men en väldigt trevlig bonus.

– Jag vet inte om jag kan säga att All Star varit ett mål, men låt oss säga att det varit det, kluckar han.

– Det kommer väldigt många stjärnor dit som jag följt under hela min uppväxt. Nu får jag spela med dem i den matchen. Det är klart att det känns väldigt speciellt.

Med uppvisningen i natt nådde ”EP” också några imponerande milstolpar.

Tvåa i svenska poängligan

Han sprängde 20-målsvallen och kom även upp i mer än 40 poäng. Bara 53 spelare i NHL-historien har tidigare nått noteringen 40 poäng innan 40: matchen – och bara fyra andra nu aktiva har klarat det: Sidney Crosby, Alex Ovetjkin, Evgeni Malkin och Connor McDavid. Tillika är det bara 43 stycken som gjort 20 mål under sina 40 matcher – varav sex aktiva: Ovetjkin, Auston Matthews, Brock Boeser, Malkin, Crosby och Patrick Kane.

Som om det inte vore nog med allt detta är Fantomen från Ånge nu också tvåa bakom Gabriel Landeskog i svenska målligan - och fyra i svenska poängligan bakom Elias Lindholm, Landeskog och Nicklas Bäckström.

Det här är NHL Original Six 00:20

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM