Hedberg: Må hockeygudarna vara med Marian Hossa – han förtjänar att vinna

HOCKEY

ATLANTA. Må hockeygudarna vara med Marian Hossa.

Jag unnar honom verkligen att till slut få vara på den vinnande sidan.

När Marian Hossa blev tradad från Atlanta till Pittsburgh så tappade vi en av de bästa spelare jag spelat med. Hossa är inte bara offensivt mycket skicklig utan hans defensiva kvaliteer är ofta underskattade. Penguins gick till final det året och förlorade mot Red Wings i finalen. Året därpå så signade Hossa med just Red Wings för han kände att han skulle ha en bättre chans att kunna vinna Stanley Cup. Det ville sig inte bättre än att han återigen fick se sig besegrad och denna gång, för att göra saken ännu värre, av sitt gamla lag Pittsburgh.

Nu sitter han på ett långtidskontrakt med Chicago och har återigen lyckats ta sig till final. Må hockeygudarna vara med honom, jag unnar verkligen Hossa att till slut få vara på den vinnande sidan.

l l l

På det sätt som Philadelphia spelade bort ett tröttkört Montreal så blir mitt tips att den här finalen kommer att gå hela vägen till sju matcher. Flyers spelar mycket disciplinerat och har ett härligt självförtroende.

Kan man vända ett 0–3-underläge som man gjorde mot Boston så är ingenting omöjligt längre. Det här kommer att kunna bli en riktigt klassisk finalserie.

l l l

Jag har nog trots allt en liten svag punkt för Philadelphia då det var det lag som draftade mig en gång i tiden. Det måste vara någonting med Flyers och Leksandsmålvakter. Året efter att jag blev draftad så plockade Flyers även min dåvarande kollega i Leksand Per-Ragnar Bergkvist och till slut så blev det Johan Backlund som lyckades ända fram och fick dra på sig den coola Flyerströjan.

Per-Ragnar och jag åkte efter hans JVM säsong på en klassisk resa till Washington för att träffa en agent. Per-Ragnar hade träffat den här agenten under JVM i Boston tidigare under säsongen. Han var före detta tennisproffs, bara en sådan sak var häftigt tyckte vi. När han kom hem och berättade om sitt äventyr i USA och alla agenter som han träffat som lovade guld och gröna skogar så blev jag mycket avundsjuk. Jag hade ingen agent som lovade mig massa gratisprylar och feta sponsorkontrakt.

Per-Ragnar hade i stort sett klart med SAAB, Adidas och några andra stora företag som ville ösa pengar över honom. Ja, enligt agenten då...

Personligen så var jag en väldigt naiv människa när det kom till sådana här grejor. Agent-verksamheten hade inte slagit igenom ännu inom Svensk hockey.

Nu blev det väl inte direkt så som vi hade tänkt oss med den här agenten. Vi skrev kontrakt bägge två med honom men när det var

dags för mig att förhandla med Flyers så visade det sig att min (vår) agent hade fått licensen indragen. Varför förstod jag egentligen inte. Men det väntade kontraktet med Philadelphia föll bort tack vare det här och jag hamnade istället hos Detroit Vipers i IHL. Man lär så länge man lever, kanske före detta tennisproffs inte är de mest idealiska ishockeyagenterna...

l l l

Det är en rolig hockeytid just nu. Massor med rykten och spelare som byter lag. NHL-draften närmar sig och Tre Kronor byter förbundskapten.

Jag anser att Pär Mårts är ett ypperligt val som kapten för Tre Kronor. Han besitter ett oerhört hockeykunnande, gediget utbildad och med många år på nacken. Personligen har jag stor respekt för den gode Mårts och det tror jag att dom flesta som har jobbat med honom har. Dessutom är han inte rädd för att förändra och förbättra. En av de mest intressanta nyheterna tycker jag är hur han tänker utveckla den mentala biten för landslagen. Med på alla samlingar och turneringar kommer A-landslag, J-20 och J-18 att ha ”idrottspsykologer” knutna till lagen. Det finns enorma resurser att hämta i mental träning.

Jag vet det av egen erfarenhet. Jag tror inte att jag hade klarat av att ta mig till NHL om jag inte hade fått hjälp med just det mentala.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL