Mats Näslund stannar

HOCKEY

Succéduon leder Tre kronor i tre år – Nu börjar jakten på NHL-spelare

KARLSTAD. Först Bengt-Åke Gustafsson.

Nu stannar även lagledaren Mats Näslund i tre år till i Tre Kronor.

– Ja, det stämmer. Nu ska jag bland annat till Nordamerika för en scoutningsresa och locka NHL-proffs till VM, säger Mats Näslund.

Foto: Gus och Näslund.

Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson gjorde succé förra säsongen i Tre Kronor.

Först OS-guld och sedan VM-guld.

En historisk dubbel som bland annat kan tillskrivas Näslund och Gustafssons ledarstil som innehåller disciplin och god taktik, men det finns också läge för skratt och en lättsam stämning.

En framgångsrik mix.

Resa i mars

I förra veckan blev det klart att Bengt-Åke Gustafsson stannar som förbundskapten för Tre Kronor i ytterligare tre säsonger.

Nu är det även klart att lagledaren Mats Näslund stannar lika länge.

– Ja, vi är överens. Det ska bli kul att fortsätta på det vi startat. Jag tror även att det bli ett utökat samarbete. Bland annat ska jag med på Bengans NHL-resa i mars. Vi ska träffa de NHL-svenskar som missar slutspelet och försöka få dem till VM, säger Mats Näslund.

Sedan kommer det bli en utökad satsning på OS-säsongen 2009-2010. Då kan det bli tal om att Näslund får en avsevärt större roll för att hjälpa Bengt-Åke Gustafsson med scoutning och andra ledarsysslor.

Näslund har i dag ansvaret för lagets planering under landslagsturneringar. Där ingår att företräda Tre Kronor i IIHF, ansvara för boende samt transport. Mats har även kontakt med bland annat media samt sponsorer. Han är även Bengt-Åkes bollplank när det gäller laguttagningar samt taktik.

Stannar lika länge

– Jag trivs med jobbet och tänker stanna lika länge som Bengt-Åke är kvar, säger Näslund.

Det är i dag inte aktuellt att Tre Kronor får en fast assisterande tränare. Bengt-Åke Gustafsson och Näslund anser att det fungerar bra med att plocka in Jan Karlsson, Tommy Samuelsson eller Anders Eldebrink vid behov.

– Så är det bestämt just nu. Det finns inga pengar eller resurser att anställa fler personer till Tre Kronor. Ekonomin är ok, men tajt. Det finns inga pengar att plocka ifrån, man måste titta på och vända på allt, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Tomas Ros