Belfour spikade igen efter mardrömsstarten

HOCKEY

Hyllades som en kung av Leksandsfansen

Foto: Ett skott, ett mål var Ed Belfours föga smickrande facit mot Sundsvall. Men sen spelade han upp sig.

LEKSAND. Han hyllades som en kung – inför matchen.

70 sekunder senare släppte Ed Belfour in första skottet mot mål.

Men efter mardrömsstarten repade sig den förre NHL-målvakten och spikade igen.

– Det var lite nervöst, säger han.

Ejendals Arena i Leksand var fullspikad. Inte för att Sundsvall gästade – utan för att förre NHL-stjärnan Ed Belfour, 42, debuterade.

Leksands supportrar gjorde allt för att han skulle känna sig välkommen. Inför matchen tände de små neonlampor som bildade hans namn och en flagga med en örn på vandrade runt på läktaren.

Uppträdde darrigt...

Men Belfour fick en mardrömsstart – och släppte in sitt första skott emot sig.

Ivan Puncochar sköt in 1–0, högt upp på Belfours plockhandssida.

– Det är sånt som händer ibland, säger Belfour till TT.

Belfour var sedan ute och flaxade vid ett par tillfällen i den första perioden, uppträdde darrigt, men fick bara ytterligare fem skott på sig och slapp fler baklängesmål.

I stället kunde Leksand kvittera då Robert Petrovicky satte 1–1 med ett hårt isskott. Därefter visade Leksand varför man leder serien och Jonas Elofsson dunkade in 2–1 i power play.

...men spelade upp sig

Belfour fick bara fem skott på sig i mittakten, men spelade upp sig och agerade förtroendeingivande och gjorde en fin räddning på Jörgen Nordlöfs skott.

I tredje perioden fick Belfour knappt något att göra, Sundsvall sköt bara sex skott, och Leksand kunde öka på sin ledning. Jesper Ollas tryckte upp 3–1 i krysset efter en tilltrasslad situation och Johan Eneqvist satte 4–1.

– Efter målet spelade laget bra och det var en bra seger. En lagom start, även om jag är van vid fler skott. Det var lite nervöst men jag är nöjd och jag gillade atmosfären, säger han till TT.

– Första matchen är alltid lite nervös. Men det visar att passionen fortfarande finns kvar. Jag gillade inramningen och fansens välkomsthälsning med mitt namn i lysande bokstäver och örnen.

...och hyllade inramningen

Belfour sattes egentligen bara på prov en gång, i slutet av matchen, och då visade han sin klass med en trippelräddning.

– Jag hade det ganska lugnt men jag fick också göra några bra räddningar och det är lite att bygga vidare på. Samarbetetet med backarna fungerade också ganska bra, men det kommer att bli bättre. Hur mycket jag kommer att spela närmaste tiden vet jag inte, det är upp till tränarna att bestämma. Eddie Läck har gjort det bra och förtjänar också att få spela, säger Belfour till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM