Grisarna HV:s segervapen

HOCKEY

Jämtin och Ledin låg bakom segern mot Brynäs

Foto: Glädjeskutt Per Ledin hoppar i armarna på Martin Thörnberg efter att ha sänkt Brynäs med sitt 5–2-mål.

GÄVLE. HV71-duon Per Ledin och Andreas Jämtin brukar kallas för ”svin”. Hemligheten bakom deras nya matchvinnande stil är raka motsatsen – att vara så snälla som möjligt.

– Ja, vi har tala väldigt mycket om att undvika utvisningsbåset i år, säger Andreas Jämtin.

Tillsammans med kedjekamraten Jan Hrdina låg Andreas Jämtin och Per Ledin bakom segern mot Brynäs på egen hand eftersom trion producerade fyra mål och två målgivande passningar. Och det är ingen tillfällighet att de två som fått symbolisera grishockeyn de senaste säsongerna endast fick ihop till två minuter utvisningstid totalt i samma match.

Lugnar varandra

– Eftersom vi både kan få våra utbrott så vet vi hur det är när det brinner i skallen, tillsammans försöker vi nu lugna ner varandra när det blir lite för mycket hets, säger Andreas Jämtin.

Jämtin fick ihop till 150 utvisningsminuter förra säsongen och hamnade på en tredje plats i utvisningsligan, strax före Per Ledin som tillbringade 148 minuter i utvisningsbåset.

”Bra för mig”

– Det har varit bra för mig att få Per Ledin till HV71, att få en som är lika som jag själv i humör och tuffhet och som alltid får en hård behandling. Tillsammans kan vi nu sporra varandra, det är perfekt, säger Jämtin.

Och nya polaren Per Ledin kan bara hålla med:

– I Färjestad ville man använda mig mer som en extrem murbräcka än som en spelande forward. Nu känner jag mer att jag får komma ifrån det och visa mer vad jag går för. I HV71 kan jag bidra mer till laget som helhet, säger Per Ledin.

Var det ett nödvändigt lyft för din karriär att hamna i en ny miljö?

– Ja, det var det nog.

ARTIKELN HANDLAR OM