NHL

”Stämningen är den bästa jag upplevt”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

Enström målskytt för sitt Winnipeg

Tobias Enström fäller Jason Pominville.
Tobias Enström fäller Jason Pominville.

NEW YORK. Inte en enda gång under de åtta säsonger han spelat i Nordamerika har Tobias Enström fått smaka på playoff-hockey.

Men i år ser det ut som att det plötsligen tunga och svårspelade Winnipeg Jets har en riktigt god chans att nå slutspelet – och den chansen blev ännu bättre när ”Toby” med sitt tredje mål för säsongen lade grunden till en 2-1-seger mot rivalen Minnesota Wild i natt.

– Det finns såklart mycket hunger i laget och vi spelar stabilare än vi gjort under alla mina år här borta, säger han till Sportbladet.

Ingen annan svensk har spelat så länge i NHL som Tobias Enström utan att en enda gång nå Stanley Cup-slutspelet.

Det blev inget under de fyra år han spelade i Atlanta Thrashers – och det har inte heller blivit något sedan hela organisationen inför säsongen 2011-2012 flyttade till Winnipeg och blev Jets.

Men som sagt:

I år har något hänt med det sammansvetsade kollektivet på den kylslagna Manitoba-prärien.

Jets ligger sedan länge på översta ”Wild card”-positionen i den västra tabellen och efter nattens övertidsseger mot Minnesota – en av huvudrivalerna i playoff-racet – flåsar de rentav självaste Chicago i nacken.

– Ja, vår nye coach, Paul Maurice, har gett laget en struktur vi aldrig haft förut och det märks helt klart på matcherna. Vi spelar stabilare än vi gjort under alla mina år här borta, säger ”Toby” när vi talar med honom efter segern mot Wild.

”Har blivit tyngre”

Han fortsätter:

– Samtidigt har vi anpassat oss till spelet i västra konferensen. Vi har blivit tyngre och svårare att spela mot och eftersom vi kanske inte har samma individuella skills som alla andra är det så vi måste spela. Vi är verkligen ett lag nu.

I takt med framgångarna har stämningen i och runt klubben stigit, berättare Tobias vidare – och den verkar inte ha ruckats ens av den senaste tidens turbulens kring stjärnan Evander Kane, som först hamnade i uppmärksammat bråk med lagkamrater och sedan försvann för resten av säsongen för att få en axel opererad.

– Jag är verkligen fel person att prata med sånt där om, jag har ingen koll på nånting, skrattar den svenske backen.

– Men det verkar inte ha stört alls. Stämningen är den bästa jag upplevt under mina år i klubben. Man märker också på många killar att de verkligen har självförtroende när vi börjat vinna lite matcher.

Fick en ”jobbig skada”

”Toby Orr” bidrog själv till nattens viktiga triumf med Jets enda mål under ordinarie match – på ett karaktäristiskt, inte alltför hårt men välriktat skott en bit in i tredje perioden.

– Ja, puckarna trillar in ibland och det är alltid kul att göra mål. Det viktiga ikväll var att vi till slut fick med oss båda poängen. Det känns som att vi inte spelar annat än livsviktiga matcher just nu, men det var såklart extra viktigt mot Minnesota, som vi krigar med i racet, säger han.

Som helhet tycker den 30-årige ångermanlänningen att säsongen för egen del varit – okej.

– Det började bra, men sedan åkte jag på en jobbig skada och det har varit lite halvtungt att komma tillbaka från den. Nu börjar det dock kännas riktigt hyfsat igen. Jag har inget att klaga på.

Nej, särskilt inte som drömmen om Stanley Cup-slutspel för första gången ser ut att kunna slå igen.

– Det vore förstås. Det finns en hunger i hela laget efter det, konstaterar ”Toby”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL