Ottawa över strecket – tack vare svensken

HOCKEY

Zibanejad: ”Nu gäller det att snappa upp spelet ännu mer”

NEW YORK. Mika Zibanejad lär inte få en taxi i Boston på ett tag...

För det var han som med två mål i en segermatch över San Jose i natt tog Ottawa över slutspelsstrecket för första gången på hela säsongen – och samtidigt knuffade ner favoriten Boston Bruins i källaren.

– Det är väldigt roligt att det här händer och vi ska njuta av det i något dygn, men får absolut inte vara nöjda. Nu gäller det att snappa upp spelet ännu mer, säger hjälten till Sportbladet efter 5-2-segern.

Det är helt otroligt, det som hänt med Ottawa Senators den senaste månaden.

För inte alls särskilt länge sedan hade de fjorton poäng upp till strecket och fick i det läget bägge målvakterna Craig Anderson och Robin Lehner skadade.

Då var säsongen enligt en enig omvärld över.

Men – det blev precis tvärtom.

Med 27-årige tredjemålvakten Andrew ”Hamburglar” Hammond i kassen lyfte det unga laget från kanadensiska som en rymdfärja från uppskjutningsrampen i Cape Canaveral, vann femton av sexton matcher – och med nattens seger mot San Jose, den sjunde raka,  tog de sig alltså upp på åttonde platsen i östra tabellen och petade ner självaste Boston Bruins under strecket.

Men det här gången var det inte i första hand Hammond som orkestrerade succén.

Det var svenske Mika Zibanejad.

”Rätt tillfälle att lyckas...”

Han gjorde först 1-0 med ett knä (!) i första perioden och i början av tredje följde han upp den fullträffen genom ett helt fräckt sno pucken av San Jose-backen Chris Tierny vid motståndarkassen.

Sedan vände han sig bara om och snärtade in sitt nittonde mål för säsongen.

– Första målet var väl en liten fotbollsvariant och något tursamt, säger den 21-årige stockholmaren när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Men det andra får jag vara nöjd med. Det var länge sedan jag gjorde ett sådant, om jag nånsin gjort det. Och det var ju rätt tillfälle att lyckas med det det, det är självfallet väldigt roligt att få bidra i så här viktiga matcher.

Fler av samma sort följer.

För det är Mika noga med:

Även om det känns fantastiskt att ha stångat sig över strecket för första gången på hela säsongen går det inte att vara nöjd.

Träffades av hårt skott

– Nej, absolut inte. Vi får vara glada över det här i något dygn, men sedan gäller det att snappa upp spelet ytterligare, understryker han.

– Det är tio matcher kvar och allihop kommer vara viktiga. Lagen bakom och framför oss har kanske mer press på sig och det är lite skönt, men ändå. Vi vill ju till slutspel nu och måste fortsätta framåt.

Fansen hemma i Canadien Tire Center fick lite skrämselhicka när just Mika i slutminuterna träffades ett hårt skott på ena armen och lämnade isen.

Men dessbättre – det är ingen fara med matchhjälten.

– Nej, vi har kollat och inget är brutet eller så. Det blir ett rejält blåmärke bara och eftersom vi har flera dagar innan match kommer det inte vara någon fara, berättar han.

Fara är det däremot för San Jose Sharks. Efter nattens förlust är de plötsligt trea från slutet i den västra tabellen, har åtta poäng upp till strecket och ser ut  att missa playoff för första gången på elva säsonger.

Gabriel Landeskog fortätter producera. Han noterades för säsongens 21:a mål, och stod dessutom för en assist, när Colorado gästade Calgary i natt.

Men förgäves.

Flames vann med 3-2 och befäste sin ställning som playoff-lag – medan Avalanche befinner sig lika långt under strecket som San Jose.

Victor Rask var med om samma nesa i Carolinas hemmamatch mot Chicago.

Han gjorde sitt elfte mål – men fick likafullt lämna isen som förlorare.

Blackhawks vann med 3-1. Marcus Krüger, Niklas Hjalmarsson och Joakim Nordström bidrog alla med assist.

ARTIKELN HANDLAR OM