”En symbol för min kärlek till fansen”

Av: Stefan Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Målvakternas masker – nu är de rena konstverken

1 av 10

BOSTON. Terminator-ankor, bilar, rockgrupper, Ned Flanders och hyllningar till familjemedlemmar.

NHL-målvakternas masker är inte längre bara ett skydd – de är också små konstverk fyllda av symbolik.

– Bilden på Frihetsgudinnan är en symbol för min kärlek till det här landet och New Yorks fans, säger Henrik Lundqvist.

Henrik Lundqvist, NY Rangers.
Foto: AP
Henrik Lundqvist, NY Rangers.

Basket- och fotbollsspelare kan uttrycka sig genom sina tatueringar. För hockeyspelare är det dock svårare att förmedla personliga budskap på det sättet. Att bränna in symboler eller ord på huden är liksom ingen idé.

Men så finns målvaktsmaskerna.

”Betyder allt”

Några målvakter bryr sig inte ett dugg om vad som pryder deras masker. En del vill bara ha en cool design. Andra har lagt ned sin själ i arbetet med att ta fram ett konstverk som ska reflektera deras personlighet.

– Min mask betyder allt för mig. Flammorna representerar min vilja att vara het när jag är i kassen. Jag har också mina barns initialer och de lagtroféer som jag har vunnit, säger New Jersey Devils Martin Brodeur till nhl.com.

Dallas Marty Turco samarbetade med en designer som kom på idén att använda gargoyls, små monster som brukar finnas på gotiska katedraler.

– Det är en perfekt symbol av vad jag gör, eftersom gargoyls är väktare, säger Turco.

Hyllar storspelare

Designern är David Gunnarsson, en svensk som målat många av NHL-målvakternas masker.

Han har till exempel gjort Johan Hedbergs mask.

– Självklart var jag tvungen att ha en älg på min mask, eftersom det har varit mitt smeknamn sedan jag blev uppkallad av Pittsburgh från Manitoba Moose för ett par år sedan, säger Hedberg om sitt motiv.

Henrik Lundqvist har satsat på ett klassiskt New York-tema.

– Bilden på Frihetsgudinnan är en symbol för min kärlek till det här landet och New Yorks fans. På baksidan har jag mina båda länders flaggor, Sveriges och USA:s.

Tampa Bays Johan Holmqvist har ingen särskild tanke bakom sin design, medan Mikael Tellqvist hyllar före detta storspelare på sin mask.

– Jag har en präriehund på ena sidan och en bild av Dale Hawerchuck på den andra. Förra säsongen hade jag Thomas Steen och Bobby Hull på min mask, säger Mikael Tellqvist till nhl.com.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN