SHL Svenska hockeyligan

Drömmål av Omark

… sen sänkte han sitt eget lag

Foto: Joel Marklund
Tung kväll för Linus Omark.

För tredje matchen på elva dagar var HV 71 inblandat i en videobedömning, där videodomaren fick avgöra vid en målsituation.

Det slutade med ett bortdömt Linköpingsmål – och i stället tog HV ledningen.

Men den här gången blev det inte helt avgörande då östgötarna kämpade sig tillbaka i seriefinalen till 3–3 och behöll sin position som tabelletta.

I inte mindre än tre matcher på elva dagar har HV 71 varit inblandat i omdebatterade situationer där domaren fått ta hjälp av videodomaren. Den här gången ville domaren Sören Persson framför allt ha hjälp med att avgöra om Stefan Liv blockerat pucken innan den trycktes i mål.

– Videodomare är jättebra att ha tillgång till, men för att minimera riskerna ytterligare att något blir fel vore det optimala om vi huvuddomare på isen också hade en monitor att veva repriser på, sade Persson.

På trettondagsafton fick HV stryk efter att Rögles Chris Abbott sparkat in segerpucken till 6–5 i slutminuterna, något som ändå bedömdes som korrekt mål av videodomaren. Denne stängdes sedan av resten av säsongen.

Hemma mot Timrå var det dags på nytt. Men den gången drog smålänningarna fördel av videodomarens beslut. Petr Tenkrat sparkade inte in pucken, utan styrde in den. Timrå borde ha haft 2–1 där.

Mot Linköping tyckte Stefan Liv att det inte var något snack. Pucken var solklart inne, men först sedan han knuffats in i mål med den.

Missnöjd Håkanson

Hemmaforwarden Mikael Håkanson var av annan uppfattning:

– Jag var ganska säker på att målet skulle godkännas. Visst är det bra att använda videoteknik, men det skulle ändå kännas bättre om huvuddomaren tog beslutet efter att ha sett bilderna själv, sade han.

Trots dubbla motgångar kämpade sig LHC tillbaka i den fartfyllda och underhållande seriefinalen.

På drygt tre minuter vände tabellettan tillbaka till 3–2 efter mål av Daniel Fernholm och Patrik Zackrisson.

Hemmaplan när fjolårsfinalisterna drabbar samman har hittills betytt bortaseger den här säsongen. En trend som bröts.

Storspel av Liv

När LHC vänt hade Eric Beaudoin även ett friläge, efter en suverän pass av Jaroslav Hlinka, men Stefan Liv svarade för en strålande räddning.

Liv klev fram som hjälte på slutet tillsammans med Teemu Laine, som kvitterade i numerärt underläge.

Fjolårets slutspelskung fixade frilägen från både Andreas Jämtin (under ordinarie tid) och Mikael Håkanson (i sudden death) – dessutom en blixtrande parad på Joakim Erikssons skott.

Kvällens läckraste prestation svarade ändå Mattias Tedenby för. Under JVM-semifinal bjöd han på en sagolik uppvisning genom att finta bort fyra slovaker och frispela Simon Hjalmarsson.

Nu lurade den 18–årige supertalangen bort hela Linköpings försvar och tryckte in pucken själv.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM