SHL Svenska hockeyligan

Sean Bergenheim: ”Måste ske i SHL till nästa säsong”

Förre Frölundastjärnan startar kampanj för att få till förändring

avTomas Ros

I höstas sänktes Sean Bergenheims karriär av ännu en hjärnskakning.
Nu har 33-åringen startat en kampanj för att SHL ska börja ta huvudskador på allvar och att man inför det så kallade Impact-testet för att skydda spelarna.
– Om jag kan vara med om att göra en ändring till det bättre i denna fråga är jag glad. Inte för mig själv utan för SHL och speciellt spelarna som hamnar i en bättre situation i framtiden, säger han.

Sean Bergenheim, 33, hade en tung säsong i Frölunda Indians.

Finländaren ådrog sig en hjärnskakning i början av oktober och spelade inte en match sedan dess. Han fick en smäll på ena kinden på Frölundas träning och den tog så olyckligt att han skickades till sjuklistan.

Det var hans tredje dokumenterade hjärnskakning och enligt egen utsago, hans femte i livet.

I februari meddelade Sean Bergenheim i ett känslosamt brev att karriären var över.

– Jag vill vara den bästa pappan och maken jag kan vara, något jag känner jag inte kunnat vara under de senaste månaderna på grund av skadan. Nu måste jag tänka på framtiden. På min son. Min fru. Mig själv, skrev han.

Men han brinner för ishockey, i allmänhet, och för att man börja ta allvarligt på huvudskador i synnerhet.

– Mitt syfte är inte att kasta smuts på SHL, som är en fantastisk liga. Jag vill få SHL att inse att de ligger efter i den här frågan och det är för allvarligt att ignorera. Spelarna, mina före detta kollegor, har den bilden att SHL inte tar huvudskador på allvar även om de säger att de gör det. Nu måste vi allihopa agera, säger Sean Bergenheim.

”Handlar om spelarnas hälsa”

Finländarens krav eller förhoppning är att SHL inför det så kallade Impact-testet på alla spelare i ligan. Det är något som NHL använt sig av i flera år. 

I impact-testet undersöker man hockeyspelaren inför en säsong, man mäter hur snabbt spelaren tar emot information (både visuellt och verbalt), kontrollerar minnet samt bland annat reaktionstid.

– Impact-testet har varit i bruk i NHL i över 10 år. Det finns ingen orsak för SHL att vara i så långt efter i den här viktiga delen som handlar om spelarnas hälsa, säger Bergenheim och fortsätter:

– Testet är bara ett litet steg, men viktigt sådant, i den större bilden. Vi måste börja någonstans. Det är inte heller en kostnadsfråga då testet inte är jättedyrt eller svårt att utföra. Jag skulle vilja se att delar av den nya intäkten från CMore går till att förbättra säkerheten för spelarna. Det har sagts i flera år att SHL ska införa testerna ”nästa år”. Men inget händer. Det måste ske nu till nästa säsong.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

”Kämpar igenom värken”

För Bergenheims egen del så är karriären över.

Inget test i världen kan få honom till en duglig människa igen som kan spela ishockey på elitnivå.

– Vanligt familjeliv går nu relativt okej. Jag kämpar igenom värken. Ifall jag höjer pulsen eller gör nåt fysiskt blir det tyvärr problem. Då blir det mycket värk och jag har problem med högra sidan av nacken och mitt högra öga. Jag jobbar för att bli bättre och har det som målsättning, säger han.

Just nu bor Bergenheim i Sverige och han känner till att SHL just nu utvärderar och diskuterar hur man ska förbättra arbetet gällande säkerhet på isen och hur man tar hand om spelare med huvudskador.

– Vid nåt skede när jag mår bättre kommer jag återvända hem till Finland. Sverige har blivit mig kärt under mina år här. Om jag kan vara med om att göra en förändring till det bättre i den här frågan så har jag lyckats.

– Inte direkt för mig själv utan, utan för SHL och speciellt spelarna som kommer vara i en säkrare miljö i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM