Crosby sugen på Mora – klubben tackade nej

avKristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det dök upp som en blixt från klar himmel"

Foto: AP
Sidney Crosby var intresserad av en flytt till Mora

Anze Kopitar försökte värva en annan NHL-spelare till Mora.

Och det var inte vilken spelare som helst. Självaste Sidney Crosby skulle värvas till den allsvenska klubben – men en prislapp på över 2 miljoner kronor i månaden satte stopp.

– Crosby sa till Kopitar att han var intresserad av att komma till Mora, säger Moras ordförande Patrik Andersson till Sportbladet.

I går hade NHL-stjärnorna Anze Kopitar och Bobby Ryan lekstuga mot Bik Karlskoga. Ryan kom till Mora efter att Kopitar agerat värvare, men innan dess försökte slovenen få självaste Sidney Crosby till klubben.

– Det dök upp som en blixt från klar himmel. Det var Kopitar som hörde sig för med oss. De har samma agent så de känner varandra genom honom. Vi sa det jag och Peter (Hermodsson, klubbdirektör), det är nog lika bra att vi talar tyst om det här för det är ingen som kommer att tro oss, säger Moras ordförande Patrik Andersson till Sportbladet.

Försäkring satte stopp

Och tyst har det varit. Det var en och en halv månad sedan som Kopitar försökte få Crosby till Mora. Men en enorm försäkringskostnad satte stopp för drömvärvningen

– Försäkringen blev för dyr. Över två miljoner kronor i månaden skulle det kosta. Och herregud, det fungerar inte för Mora i alla fall. Vi betalar över 200 000 för Kopitar, och det var besvärligt att få ihop det. Men fans och företag var suveräna med att samla in pengar, säger Andersson.

Och intresset var ömsesidigt. Crosby själv ska ha varit intresserad av en flytt till Dalarna.

– Han var helt klart intresserad och sugen på att lira hockey igen. Han var glad när Kopitar tog kontakt och frågade om han intresserad. Crosby sa till Kopitar att han var intresserad av att komma till Mora, säger Andersson.

Utsålt hemma och borta

I stället blev det alltså Anaheims Bobby Ryan som blev andre NHL-stjärna i Mora. Ett fullgott alternativ enligt Andersson.

– Bobby hamnade här i stället och han är helt fantastisk. Det är så kul att ha två NHL-stjärnor i Mora, säger Andersson.

Och hur kul hade det varit att även haft Sidney Crosby?

– Det hade varit sanslöst kul. Då tror jag att Mora hade haft utsålt på både hemma- och bortamatcher. Det är en kul historia i alla fall.

I morgon tar Mora sig an tabelltvåan Leksand – tillbaka till vardagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM