Därför behöver Sverige framgång för Stockholmslagen

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Garpenlöv: Bottenläget för alla 08-lag är en skräck för hockeyn

Svensk ishockey är beroende av Stockholmslagen.

Utan framgångsrika huvudstadslag kommer intresset att svalna och hockeyn sakta, men säkert, dö ut. De som säger annorlunda är ute och cyklar.

Därför måste den nedåtgående trenden i Stockholm vändas.

: GARPENLÖVS DOM OM DITT LAG.

Jag lider när jag ser tabellerna för elitserien och allsvenskan.

AIK – jumbo i elitserien.

Djurgården – långt ifrån en kvalserieplats.

Södertälje – ruggigt nära degradering till division 1.

Och tittar vi på pendeltågsserien i ettan är Stockholmslagen sämst just nu.

Illa. Trist.

Och en katastrof för svensk hockey.

Minskad uppmärksamhet

Stockholmslagen drar till sig uppmärksamhet både från media och fans ute i landet plus att nästan alla stora företag sitter i Stockholm. Det gör att man inte behöver vara Einstein för att förstå det är viktigt med Stockholmslagen.

Det finns inget bättre än Hata Stockholm-mentaliteten i Luleå, Göteborg eller Gävle.

Rivaliteten mellan huvudstaden och landsortsklubbarna är livsviktig för hockeyn och utan den tappar hockeyn i värde.

Fortsätter den här utvecklingen, med färre Stockholmslag i elithockeyn, kommer ishockeyn finnas kvar men den får inte ha den uppmärksamhet och detintresse som man vill ha och påföljden blir i slutändan ett ekonomiskt bortfall.

Cirka 30 procent av landets ishockey-spelare finns i Stockholmsområdet och det är ytterst viktigt att det finns lag, från närområdet, som huserar i högsta serien.

Det är en grund för att alla unga hockeyspelare i Stockholm ska ha förebilder, idoler och lag att se upp till.

Aldrig varit så usel

När det inte finns lag som är framgångsrika i Stockholm tappar talangerna i huvudstaden den så viktiga idol-verkan och det kommer att påverka rekryteringen av unga hockeyspelare. Om Stockholmshockeyn tappar i sin nyrekrytering av unga spelare märks det på sikt. Det kommer inte att finnas lika många spelare vilket i sin tur kommer att påverka både toppen och bredden.

Då ser vi en långsam död för ishockeyn.

Inte bara den i Stockholm – utan i hela landet.

Därför är Stockholmshockeyn viktig för svensk ishockey.

Nu har vi ett elitserielag i AIK som ligger i botten av elitserien plus att vi har Djurgården och Södertälje, som ligger i botten av allsvenskan.

Pilen pekar rakt ner, det ser inte bra ut.

Ett skräckscenario.

För sex år sedan, säsongen 2006/07, hade vi Djurgården i elitserien och hela fyra lag i allsvenskan: AIK, Hammarby, Huddinge, Södertälje.

I dag är den bilden utraderad – totalt. Stockholmshockeyn har aldrig varit så här usel.

Dåliga träningsmöjligheter

Vad har egentligen skett med hockeyn i Sveriges största stad?

Det som en gång var en fördel för Stockholmslagen var sportsliga förutsättningar, matcharenor, utbildning, bra jobb, storföretag, en coolhetsfaktor och vinnar-attityd.

I dag är det helt annorlunda. Stockholm har usla träningsmöjligheter, det finns inga jobb och Stockholm har inte ett SM-guld sedan 2001.

Det har Stockholmsklubbarnas styrelser och övriga inblandade inte insett i tid och inte haft en plan för. Av självgodhet har man slagit sig för bröstet och sagt att vi är en storstadsklubb och så här har vi alltid gjort. Det kommer att ordna sig.

Djurgården, AIK och Södertälje, i synnerhet, har haft det jobbigt med likviditet och därför bara prioriterat de ekonomiska frågorna kring matcherna och haft fokus på avtal för arenahyra och förutsättningarna kring matcherna men glömt bort de sportsliga frågorna.

Klubbarna har inte tagit tag i problemet och inte lagt ner tillräckligt mycket jobb på att ge lagen bättre sportsliga förutsättningar.

Att inte lagen har egna träningsanläggningar där man kan samla sin verksamhet och ha goda dagliga rutiner, som man har ute i landet, är en stor anledning till Stockholmshockeyns fall.

Det är helt ofattbart att inte styrelserna förstått vikten av det.

Stockholm har även blivit frånåkt av landsorten vad gäller matcharenor.

Djurgården och AIK har två omoderna matcharenor som har gjort sitt där Hovet är en skam för Stockholm.

Hur kan man som huvudstad tycka att den är representativ?

Bättre spelförståelse krävs

Den borde jämnas med marken och ge utrymme för en modern matcharena för 10 000 åskådare.

Utbildningen av unga spelare i Stockholm är inte bra.

På ungdomsnivå går allt ut på att man ska vinna till vilket pris som helst. Herregud, vad idiotiskt.

Man glömmer bort att utbilda spelarna i jakten på att vinna enstaka matcher, en cup eller komma i toppen av en serie där man egentligen inte får lista någon tabell.

När jag är ute och tittar på matcher ser jag bara en massa stora, starka, hårt jobbande spelare där spelförståelsen saknas.

Trist.

Stockholm vinner ofta TV-pucken och är överrepresenterade i pojklandslaget. Sedan tappar regionen i kraft och i slut-ändan så finns det bara några få kvar när JVM ska spelas.

Det beror enligt mig på att när man kommer upp på en nivå där alla är lika starka och snabba så krävs det mer än fart och kraft. Då behöver man sin spelförståelse för att kunna lösa alla problem ute på banan.

Här behövs en attitydförändring där man ser helheten och utbildar spelarna till att bli ishockeyspelare.

Jag ser samma tendenser i våra seniorlag i Stockholm, där man tappat skickligheten hos spelarna. Det som publiken betalar för att titta på.

Attitydförändring behövs

Sarg ut kan alla spela. Men teknik och finess är det som lockar uppmärksamhet.

Här har Stockholm inte hängt med i utvecklingen och det är en stor anledning till att staden inte kan hävda sig sportsligt just nu.

Avslutningsvis har man inte samma uppbackning från Stockholms stad och inte samma sportsliga förutsättningar som landsortsklubbarna har.

Men det jag tyvärr ser är en uppgivenhet och passivitet från Stockholmsklubbarna där man tycker synd om sig själva och skyller ifrån sig.

Jag vill se en attitydförändring.

Johan Garpenlöv

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!