SHL Svenska hockeyligan

Supportrarnas brev till hockeypamparna: ”Dags att börja prata”

Av: 

Daniel Sörensen

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Supportergrupper från samtliga 28 lag i SHL och Hockeyallsvenskan har gått ihop och skrivit ett öppet brev till svensk hockeys makthavare.

I brevet lägger supportrarna fram flera förslag på vad förbundet borde ändra.

– Det är dags för SHL att börja prata med oss, säger Johan Myrberg från Supporterklubben (SSK).

– Klart att rent allmänt har något brustit i kommunikationen, säger SHL:s tillförordnade vd, Michael Marchal.

”Vi lever för att få se vårt lag vinna och är alltid på plats oavsett om det är SM-final i Scandinavium eller kval ned till Hockeyettan i Björkängshallen. Vi är supportrar till samtliga lag i SHL och Hockeyallsvenskan. Nu har vi gått samman, för vi ser att den idrott vi alla älskar är hotad”.

Så börjar det öppna brev till SHL som supporterklubbarna till de 28 klubbar som spelar i SHL och Hockeyallsvenskan har gått ihop och formulerat som ett resultat av den senaste tidens turbulens i ligan, där SHL:s vd Jörgen Lindgren bland annat har sparkats.

– Det började med att folk i många olika supportergrupper från olika klubbar kände att vi kände att vi var tvungna att göra något, inte bara sätta upp banderoller i olika ishallar. Av geografiska skäl var det bekvämt att Järnkaminerna (Djurgården) och Supporterklubben (Södertälje) gjorde slag av saken och samlade allas tankar i ett brev som alla står bakom, säger Johan Myrberg från Supporterklubben (SSK).

”Är en enorm varningssignal”

Vad är syftet med det här brevet?

– Det svenska ishockeyförbundet är inte så involverade i SHL:s och Hockeyallsvenskans organisationer, så det är svårt för supportrarna att komma till tals med våra synpunkter, säger Myrberg och fortsätter:

– Vi supportrar står för en stor del av omsättningen inom svensk hockey. Vi är på arenorna, betalar tv-avgifter och står för hela inramningen. SHL borde vilja lyssna på oss. Slutar vi engagera oss för sporten så är det en enorm varningssignal för dem, utan vårt intresse är det svårt för SHL att få in sponsorer och intäkter. Det är helt enkelt dags att de lyssna på oss.

Vill föra en dialog med SHL

Han säger att svensk hockey behöver 28 klubbar med spelare som spelar på heltid och inte har andra sysselsättningar.

– För att göra det behövs ett seriesystem som gör att folk vill investera pengar. I dag kör SHL och Hockeyallsvenskan sitt egna race, det är väldigt lite samarbete mellan organisationerna. Det innebär att klubbarna tänker på vad som är bäst för klubbarna i dag. Det finns inget framtidstänk.

Vad är era förhoppningar med brevet?

– Vi förväntar oss en dialog mellan svenska makthavare och oss. Det fungerar inte att varje klubb ska jobba för sig själv, det måste ske en central diskussion tillsammans med SHL. Det är dags för SHL att börja prata med oss, säger Johan Myrberg.

Samlas under gemensam fana

Stefan Baudin från Luleå Fans är glad att det kommer en gemensam aktion från supporterhåll.

– Det är bra att någon har tagit initiativet att samla oss supportrar. Vi har tidigare känt att alla engagerade hockeysupportrar tycker så här, men aldrig har vi samlats under gemensam fana tidigare. Det är glädjande att det händer någonting, säger han.

– Trots klubbfärgerna och sportsliga rivaliteter så var det för oss i Luleå ingen tvekan om att skriva under brevet. Vi håller med om allt som står där.

Vad tror du att det här kommer att landa i?

– Det borde bli en väckarklocka för SHL när alla klubbar är eniga om det här. Oavsett ekonomiska och sportsliga förutsättningar så har alla skrivit under och tycker att detta är det som krävs för att rädda svensk hockey. Jag tror att det här är starten på någonting stort, säger Stefan Baudin.

SHL:s tillförordnade vd, Michael Marchal, säger så här om supportergruppernas missnöje:

– Det är klart att rent allmänt har något brustit i kommunikationen. Samtidigt har alla klubbar gett sitt inspel i det här förslaget till ensamutredaren, som jag har glömt namnet på (Ola Lundberg). Om de har lyssnat på supportrar eller inte kan jag inte svara på. Men jag utgår från att man lyssnar med alla.

Har ni gjort det i ditt Växjö?

– Jag tror det, men jag ska inte säga att vi har gjort det, för då kan du säkert ringa till någon och så kan de säga att vi inte har gjort det. Men här i Växjö har vi en bra relation med Lakejerna.

Vad säger du om brevet och dess innehåll?

– Jag har läst brevet och det som är bra är att de kom med konkreta förslag.

Hur kommenterar du de fem punkterna på förbättringsåtgärder i deras brev?

– Det mesta av det de skriver är sånt som ligger i den serieutredning som pågår och som ska presenteras i november. Jag vill avvakta resultat av den. Vi har exempelvis en bra dialog med Hockeyallsvenskan så vi har redan en pågående dialog i flera av de här frågorna, säger Michael Marchal.

Läs brevet i sin helhet här under.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

LÄS VIDARE

Marcus Leifby: Nu behöver ni inte ens hålla örat mot rälsen

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Hockeyallsvenskan

Södertälje SK

Djurgårdens IF Ishockey