”Inte haft kontakt med Tre Kronor tidigare”

avTomas Ros

Publicerad:
Foto: Tomas Ros
Lars Johansson, iförd CSKA-hjälm, och landslagskläder, för första gången.

Man ska aldrig ge upp, även fast man är borglömd.

Nu blir målvakten Lars Johansson, 31, en av de äldsta debutanterna genom tiderna i Tre Kronor.

– Jag har inte haft kontakt med Tre Kronor tidigare, säger veteranen.

Tre Kronor har valt att mönstra ett delvis helrenoverat landslag till Karjala Tournament.

Knappt någon från OS-truppen i Sydkorea är med och totalt får elva debutanter chansen.

Det är nya tider och det går att känna influenser från 80-talets ”Vikingarna” där förbundet samlade talang och framtidens landslagsspelare samt de som inte fått chansen tidigare.

Sen chans i Tre Kronor

Rumpmasen Lars Johansson har hunnit fylla 31 år och det har gått hela elva år sedan Janne Simons och Harri Rindell gav honom chansen i Mora. Det var samma tidsperiod som när Pavel Brendl dundrade in slagskott från blålinjen. Det har hänt en del sedan dess.

Men en sak har inte förändrats, nobben från landslaget.

Trots fina resultat i SHL, med Frölunda, och i Ryssland med anrika CSKA Moskva i fjol där han visade prov på fint spelsinne har han aldrig blivit uttagen till Sveriges Ishockeylandslag.

– Jag hade kanske chansen i fjol, men det var OS och vi hade många bra målvakter som var lite inne i Tre Kronor. Bland annat var Hellberg grym i KHL, säger Lars Johansson efter ett träningspass i Segeltorps Ishall.

Foto: TT
Lars Johansson

Det blev SM-guld med Frölunda och med en sådan framgång kommer ofta ett NHL-kontrakt. Johansson gick efter locktonerna från scouten Mats Hallin och hamnade i Chicago Blackhawks. Men säsongen blev tyvärr sådär.

– Jag spelade i Rockford IceHogs hela tiden. Vi höll uppe vår nivå halva säsongen, sedan rasade allt ihop. Vi torskade nästan allt på slutet och det var jobbigt. Men det var min första säsong utomlands och jag utvecklades som människa. Fick sköta allt själv och det var jag kanske inte van med tidigare, säger han.

En av äldsta debutanterna

Kanske var det just mognadsprocessen i AHL som gjorde att han vågade anta utmaningen, ett kontrakt från anrika CSKA Moskva i KHL. Arméklubben som blivit ryska mästare 32 gånger och flyttat in i VM-arenan från 2016 vid legendarnas park i centrala Moskva. Ett fint uppdrag, men som förpliktigar.

– Jag ser Tretiak ibland och Sergei Federov är ledare för klubben och är nära laget ibland. Det är många fina tröjor i taket. Jag trivs bra där och har anpassat mig. Tror inte att det så mycket Ryssland längre som det var tidigare. Vi bor i egna boenden, förutom inför en del fokus-matcher där vi bor ihop, säger han.

31 år och debutant i Tre Kronor.

Det gör honom till en av de äldsta debutanterna genom tiderna.

– Jag är mer avslappnad nu jämfört med tidigare, släpper ned axlarna. Är inte hela världen om man släpper in ett mål. Bara att tänka att jag ska ta nästa puck. Jag försöker och ha kul därute och kanske spelar åldern in här, säger Lars Johansson.

Visst är rutin viktigt. Johanssons säsong 18–19 är ett bevis på det. Han leder både ligan för räddningsprocent och insläppt målsnitt och belönats som bäste målvakt i KHL.

– Vi spelar en smart hockey och en defensiv hockey. Vi släpper inte till så många målchanser och vi har ett fantastiskt lag, förklarar nyblivna Tre Kronor-målvakten.

Tre Kronors VM-guld genom tiderna 00:28
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM