Elitserien i går: Sex procent juniorer

HOCKEY

Loob om juniortvång: Det liknar skolfotboll där varje lag måste ha tjejer

De tio punkterna ska rädda svensk ishockey.

Två av dem är rena angreppet mot svenska mästarna, Färjestad.

- Bra att förbundet gör något. Men vi viker inte en millimeter från vår linje, säger sportchefen Håkan Loob.

Foto: ovanlig syn Nicklas Danielsson, Brynäs, tillhör de udda inslagen av juniorer i elitserien. I gårdagens omgång var 233 spelare inblandade - bara 14 av dem var juniorer. Färjestad, där Dieter Kalt spelar, hade inga med.

Sportbladet beskrev i detalj i går innehållet i de tio punkter som förbundets utvecklingsansvarige Tommy Boustedt lagt fram för att få fart på svensk ishockey.

17 februari beslutar Svenska ishockeyförbundet om de tio punkterna i åtgärdsprogrammet ska införas - med omedelbar verkan.

Ett par av punkterna är riktigt kontroversiella:

Alla eliserielag måste spela med två juniorer.

Alla elitserielag måste ha ett juniorlag.

Uppfyller inte elitserielagen kraven så blir de av med sin elitlicens och platsen i högsta serien - om förslaget går igenom.

Färjestad klarar inte någon av de två kriterierna.

Ingen junior i A-truppen

Svenska mästarna har inte en enda junior (spelare född 1983 eller senare) i sin A-trupp och Färjestad är ett av tre elitserielag som saknar lag i högsta juniorserien, J20 Superelit.

- Okej, vi får väl strunta i elitserien och bara spela i Europaligan nästa säsong då..., säger Håkan Loob med ett skratt.

- Allvarligt talat, jag tycker det är bra att förbundet har en strategi för att göra något åt problemen i svensk hockey. Anser majoriteten att detta (tiopunktsprogrammet) är rätta sättet så får vi se till att uppfylla villkoren, säger Loob.

Han gör det inte med någon överdriven entusiasm.

Tvärtom.

- Att kvotera in två juniorer i varje elitserielag liknar klassfotbollen i skolan där det måste finnas två tjejer i varje lag. Det borde vara upp till varje enskilt lag att avgöra om det finns några juniorer som platsar.

Den här säsongen saknar dessutom Färjestad ett elitjuniorlag i seriespel.

14 spelare är i stället utlånade till Bofors i superallsvenskan eller Skåre i division ett.

- Mellan 1996 och 2002 var vi med i J20 Superelit. Men inte en enda spelare tog klivet från det laget till vårt elitserielag. Då insåg vi att något var fel. De unga killar som vi har i vårt A-lag i dag har tagit vägen via seniorspel i lägre divisioner i andra föreningar.

- Vi är alltså en klubb som själva kritiserat vår verksamhet och som sedan tagit beslutet att lägga ner juniorlaget eftersom det inte gav avsedd verkan - fler unga spelare i elitserielaget, säger Håkan Loob.

Men om ni tvingas att delta med ett juniorlag igen?

- Då får vi väl se till att försöka skrapa ihop ett med yngre killar från Färjestad och juniorer från Bofors och Skåre, säger Loob. Vi kommer köra vidare med att låta våra äldsta juniorer spela seniorhockey. Om tre år ska vi göra en analys av hur det har fungerat.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM