De tvingas ha juniorer i laget

HOCKEY

Boustedt bakom hockeyns krispaket: Vissa punkter är kontroversiella

Ishockeyn i Sverige är i djup kris och nu har förbundet insett allvaret och tagit fram en handlingsplan.

Tio punkter som ska rädda svensk hockey.

Målet är att redan nästa säsong införa juniortvång i elitserien, obligatoriska juniorlag och höjd ålder i TV-pucken.

- Vi ska bli bäst igen och då krävs det hårda tag, säger Tommy Boustedt, utvecklingsansvarig på svenska ishockeyförbundet.

Foto: DEVALVERADE Tre Kronors ära ska återupprättas och Sverige ska dominera hockeyn igen. Det är målet för ishockeyförbundets tiopunktsplan som Sportbladet i dag kan avslöja. Förslaget innehåller flera skarpa åtgärder - som att tvinga varje elitserieklubb att spela med minst två juniorer samt ha ett eget juniorlag.

Fiaskot i OS, juniorlagens misslyckanden och den minskade rekryteringen till sporten fick svenska ishockeyförbundet att agera.

I augusti förra året tillsatte styrelsen en utredning och förra veckan presenterade Tommy Boustedt den för förbundet.

- Den här är den största underlaget vi någonsin tagit fram och jag är glad att vi äntligen tagit tag i problemet. Svensk hockey är inne i en svacka och görs ingenting kommer vi att få nöja oss med femte-, sjätte- och sjundeplatser i mästerskapen, säger Tommy Boustedt.

Till sin hjälp har han haft en handfull tränare, scouter och ett antal utländska experter som beskrivit situationen på hemmaplan och i andra länder.

"Handlar om 10 punkter"

Resultatet kan Sportbladet avslöja i dag.

- Det handlar om tio punkter som ska få fart på svensk hockey. Vissa förslag är kontroversiella, men det är ett måste att dessa genomförs, anser vi, säger Boustedt.

Och allt ska ske så snabbt som möjligt.

Den 17 februari ska svenska ishockeyförbundet besluta om programmet godkänns eller inte, men allt talar för att det kommer att ligga till grund redan nästa säsong.

Bland annat vill utredningen tvinga varje elitseriklubb att ha minst två spelande juniorer i laget och tre i de allsvenska lagen.

- Jag är ganska så säker på att någon tränare och någon ledare kommer att gå i taket, men i stort ställer sig klubbarna positiva till juniortvånget, säger Boustedt.

- Och den här regeln går inte att kringgå. Klubbar som inte uppfyller kraven mister sin elitlicens och det tror jag ingen vill riskera, säger Boustedt.

Dessutom ska juniorhockeyn utvecklas. Lag som svenska mästarna Färjestad kan inte i fortsättningen strunta i ungdomarna.

Redan nästa säsong hoppas Tommy Boustedt att det blir obligatorisk att varje förening i elitserien och allsvenskan har ett juniorlag i seriespel.

Stark juniorserie

Även där hotas klubbarna med indragen elitlicens om inte reglerna följs.

- Vi måste helt enkelt få igång juniorserien och det här är nog enda sättet. Steget till seniorlivet måste göras mindre och för att övergången ska bli ännu lättare ska klubbarna tillåtas ha nio överåriga spelare i juniorlagen, säger Tommy Boustedt.

Enligt uppgifter till Sportbladet är Svenska ishockeyförbundet också på väg att anställa tolv konsulter, som ska utbilda tränare och ledare runt om i landet.

- Det där kan jag inte kommentera i dagsläget, eftersom ingenting är klart, säger Tommy Boustedt.

Utredningen är väldigt omfattande, men nödvändig, enligt Tommy Boustedt och han tror att svensk hockey kommer att se frukten av de häråtgärderna inom ett par år.

- Inom tre år är målet att vara i junior-VM final. Sedan ska vi bli bäst i världen igen och det är absolut ingen omöjlighet, säger svenska ishockeyförbundets utvecklingsansvarige.

Utdrag ur de 10 punkterna som ska rädda svensk hockey

Hockeyns mörka facit

Patrik Thornéus