Plockhandskar måste bytas ut

HOCKEY

Nya handskar gjutna i ett stycke stoppas: ”De är bättre och mer stabila”

Foto: Anton Forsberg är en av de elitseriemålvakter som använder Reeboks förbjudna plockhandske, gjuten i ett stycke.

Hockeyförbundet fortsätter att ta krafttag mot målvakter som spelar med otillåtna skydd.

Inför kvällens omgång stoppas plockhandskar gjutna i ett stycke.

– De är bättre än de gamla plockarna, mer stabila, säger Modo-målvakten Anton Forsberg, 18.

Tidigare i oktober avslöjade Sportbladet att bland annat AIK:s VM-målvakt Viktor Fasth fastnat i Svenska ishockeyförbundets kontroller av målvaktsskydden.

Nu fortsätter förbundet att aktivt följa sina hårdare riktlinjer – och inför kvällens omgång i elitserien stoppas Reeboks plockhandskar gjutna i ett stycke.

”Haft en vecka på sig”

De måste bytas ut mot vanliga, tvådelade handskar.

– Vi skickade ut direktiv om det förra fredagen, och klubbarna fick en vecka på sig att vidta åtgärder, säger hockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström till SvD.

– Onepiece-handskarna är inte tillåtna enligt internationella förbundets (IIHF) regelverk, och vi går efter deras regler. Frågan har diskuterats i IIHF och de som beslutar där står fast vid att målvakterna ska använda tvådelade handskar.

De nya, helgjutna handskarna är snarare mindre än de gamla, tvådelade – men enligt IIHF:s direktiv är de omöjliga att mäta.

”Gör inte lika ont...”

Flera målvakter i elitserien använder de nya handskarna, och en av dem är Modos andremålvakt Anton Forsberg.

– Handskarna i ett stycke är bättre, med en väldigt bra stabilitet. Den är skönare och det gör inte lika ont i den handsken. Den tvådelade modellen sjunker ihop och ger inte lika bra skydd, säger han till SvD.

Nu tvingas Forsberg gå tillbaka till den tvådelade modellen.

– Dels är det inte så lätt att få tag på handkar, och det är riktigt obekvämt att värma in den. Det tar tid att få den att forma sig efter handen. Det är besvärligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM