Enroth höll första nollan - i säsongens viktigaste match

HOCKEY

Vann målvaktsduellen mot Lundqvist när Buffalo tog ett steg närmare slutspel

NEW YORK. En svensk målvakt höll nollan i stormatchen mellan New York Rangers och Buffalo i natt.

Men det var inte  Henrik Lundqvist.

Det var – Jhonas Enroth!

– Lundqvist är en av mina ungdomsidoler så det känns väldigt speciellt att få slå honom på det här viset, säger den 22-årige stockholmaren efter 1-0-segern.

Slutspelsplatser stod på spel i mötet mellan Rangers och Sabres i HSBC Arena och Buffalo-ledningen planerade förstås att matcha superstjärnan Ryan Miller.

Men han skadade sig i tisdags kväll, så istället tvingades coacherna vända sig till Jhonas Enroth.

Att på det sättet, som 22-åring med blott nio NHL-matcher under bältet, plötsligt kastas in i säsongens kanske viktigaste match låter ganska svettigt.

Men Jhonas darrade aldrig.

– Nej, jag tyckte bara det kändes spännande och inspirerande och bestämde mig för att bara gå ut och ha kul, säger han till Buffalo News.

Första NHL-nollan

Huvudcoachen Lindy Ruff var inte heller särskilt orolig.

– Nej, säger han, Enroth är en ”cool customer”. Det är inte mycket som får honom att tappa fattningen. Jag var ganska säker på att han skulle göra en bra match.

Och det gjorde han, milt uttryckt.

Den unge svensken – som spelade i Södertälje mellan 2005 och 2008 och sedan flyttade till Nordamerika – stoppade sammanlagt 23 skott och höll därmed NHL-karriärens första nolla.

– Det var väldigt roligt och speciellt, förstås. Särskilt som jag hade mina föräldrar, Erik och Eva, på plats. De har inte sett mig spela på två år, så det var bra tajming på det här, säger han.

”Lundqvist barndomsidolen”

Att han tack vare sin felfria insats vann målvakstmatchen mot Henrik Lundqvist gjorde inget det heller.

– Nej, Lundqvist är en av mina barndomsidoler så det känns ju väldigt skönt att få slå honom på det här viset i en sån här match, erkänner Jhonas.

”En sån här match”, ja. Buffalos seger har omfattande implikationer på det hårda slutspelsracet i östra konferensen. Sabres tog sig med sina två poäng förbi just Rangers och har alltså tagit över sjundeplatsen. Och eftersom Carolina samtidigt slog Montreal med 6-2 har Rangers, nyss till synes playoff-klara, plötsligt bara tre poäng ner till avgrunden...

– Men vi spelade också match nummer 77 som om det vore match 25. Jag vet inte varför, men det går inte, muttrar coachen John  Tortorella.

Enroth hoppas få starta igen

Lundqvist & co får en chans att reparera skadan i ett bortaderby mot Islanders kommande natt.

För Buffalo väntar Washington på lördag och, i en potentiell klassiker, Carolina på söndag.

Huruvida Ryan Miller hinner återvända till de matcherna är oklart. Om inte är hjälten Enroth beredd.

– Absolut, jag får bara mer för självförtroende för varje match jag spelar. Jag vet att det i så fall gäller att fortsätta jobba stenhårt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL