Anna Liv om tragedin: ”Då vek sig benen”

Foto: ROBIN NORDLUND
HOCKEY

Stefan Livs död skakade en hel hockeyvärld.

Nu berättar Anna Liv om det tragiska beskedet.

När jag läste nyheten och visste att han var ombord, då vek sig benen”, säger hon i boken ”Triumfens ögonblick” som Jönköpings-Posten fått utdrag ur.

Foto: Jan-Erik Ejenstam / AFTONBLADET
Anna och Stefan Liv 2004

Det var olyckan som chockade en hel hockeyvärld. KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl var på väg till bortamatch mot Dinamo Minsk när planet kraschade och 44 personer omkom, den 7 september 2011.

Svenske målvakten Stefan Liv var en av de omkomna.

Livs änka, Anna Liv, har tidigare berättat om sorgen och smärtan efter att ha förlorat sin make.

”Pratade med honom tidigare på dagen”

Nu beskriver hon mer utförligt om hur hon fick dödsbeskedet.

Anna är intervjuad i boken "Triumfens ögonblick", en ny bok om HV71 som Jönköpings-Posten har publicerat utdrag ur, och där berättar hon om chocken.

Jag hade pratat med Stefan tidigare på dagen och allt var ok. De skulle flyga till Minsk och vi snackade lite om när vi andra skulle komma över och att det var nära nu… Startsidan med Aftonbladet kom upp på skärmen och där stod det överst… jag ser det precis framför mig, ord för ord, 'KHL-lag i flygkrasch'. Då tänkte jag att det säkert var överdrivet, att det nog bara var ett plan som hade behövt avbryta starten eller något. Men så stod det i underrubriken topplaget Jaroslavl i krasch – 34 av 36 döda. Osäkert om svenske Stefan Liv var ombord. Men jag visste att han var det. Då vek sig bara benen på mig”, säger hon.

”Öppnade sig ett hål”

Det kom mycket folk, men det var till slut Johan Davidsson som fick det bekräftat av polisen att Stefan fanns bland de döda. Så det var Johan som berättade det för mig. Fram tills dess hade jag väl levt på hoppet i några timmar. Men då var det som om det öppnade sig ett hål. Jag minns inte det, men mina vänner har berättat att jag sprang upp till ovanvåningen och kastade mig på sängen, och att 'det var som om du lyfte från sängen'.”

HV71-profilen Magnus Carlson minns också tillbaka.

Han var den som vigde Stefan och Anna två månader tidigare och berättar att han sökte upp Anna så fort han kunde och satt vid hennes säng för att ge henne stöd.

Jag försökte bara vara nära, kunde inte säga något, bara finnas till hands. Jag fick gräva fram all kunskap jag hade om själavård. Sen gav hon sig ut på den där resan till Jaroslavl, när hon skulle identifiera Stefan på ett militärsjukhus, bland det som fanns kvar av kroppar, förkolnade rester… att hon utsatte sig för det. Hon var i chock förstås….”, säger Magnus Carlson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stefan Liv

Ishockey