Tvingades lägg av – nu kritiseras läkaren

1 av 3
HOCKEY

Tidigare SHL-spelaren Rasmus Fyrpihl, 22, fick två senor i foten avskurna under en träning – något lagläkaren på plats missade.

Det ledde till att senorna sedan ruttnade och att spelaren tvingades lägga av.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar läkarens hantering, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Den tidigare Örebrospelaren Rasmus Fyrpihl var under 2015 utlånad till Vita Hästen och under en träning fick spelaren två senor i foten avskurna.

Skadan uppkom vid en olycka då en lagkamrats skidskor träffade Fyrpihl på insidan av foten. Lagläkaren på plats missade dock detta och sydde bara ihop såret och meddelade att spelaren kunde vara tillbaka på isen några dagar senare.

Anmälde läkaren

Spelaren har också berättat att han på läkarens inrådan började träna och även spela matcher, trots svåra smärtor. 22-årigen mannen tvingades i somras att ge upp hockeykarriären på grund av den efterhängsna skadan eftersom senorna ruttnat ihop och anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg för felaktig vård.

– Hade han bara gjort en ordentlig undersökningen hade vi inte pratat nu. Det är klart att jag är besviken och anmälan har jag gjort för att ingen ska behöva hamna i den situation som jag är i, sa Fyrpihl till Sportbladet för ett år sen.

Nyhetsbyrån Siren rapporterar nu att Ivo kritiserar läkarens bedömning och vårdinsats och att Rasmus Fyrpihl tvingades lägga skridskorna på hyllan för gott på grund av komplikationerna som uppstod.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) menar att en grundligare undersökning borde ha utförts, och det hade inte skadat att ta mannen till sjukhus.
Ivo inleder nu även en verksamhetstillsyn för att avgöra vilken vårdgivare som är ansvarig för händelsen. Att den nu kritiserade lagläkaren journalförde händelsen för Region Östergötland anser Ivo vara ytterligare en brist, då Region Östergötland inte var vårdgivare vid tillfället för skadan.

Emojifemman, vecka 48 01:14
ARTIKELN HANDLAR OM