”Folk tycker vi är dumma i huvudet och borde avgå”

Disciplinnämndens ordförande om mejlstormen efter domen mot Rögle

Beslutet att stänga av Jesper Jensen i fem matcher rörde upp arga känslor i Rögle.

Nu berättar disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay, 42, att han mottagit ett 30-tal hatmejl efter domen.

– Det är privatpersoner som tycker att vi är pinsamma, dumma i huvudet och borde avgå, säger han till Sportbladet.

Mitt i Rögles jakt på en SHL-plats stängs nyckelspelaren Jesper Jensen av resten av kvalserien för en tackling i slutskedet av mötet med Malmö.

Efter beskedet i går var Rögle-lägret rasande:

– Fem matcher är helt sjukt. Det känns som jag har mördat någon, sa Jesper Jensen.

– Det känns som om dom pissat klart på oss nu från nämnden, sa sportchefen Anders ”Masken” Carlsson.

”Tacklingen träffar i huvudet”

För Sportbladet motiverar disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay nämnden beslut att stänga av Jesper Jensen i fem matcher, varav två omvandlas till 8000 kronor i böter:

– Vi har tagit del av anmälan, yttrande från Jesper Jensen, samt filmen som skickats in från domarna. Vi tycker att Jesper Jensen hoppar in tacklingen och är ett par decimeter över isen när tacklingen träffar motspelaren. Och tacklingen träffar i huvudet. Tacklingen sker dessutom efter avblåsning på en icke puckförande spelare. Man kan ha olika uppfattningar om straffets längd, men vi har gjort vår bedömning.

Det är bara två omgångar kvar.

– Ja, det blir lite konstigt när det är i slutet av säsongen. Det som gäller enligt riksidrottsförbundets stadgar är inte antal matcher, utan tid. Vi är tvungna enligt RF att bestämma avstängningen i tid. Antal matcher anger vi bara för att ha ett riktvärde, det är inget vi måste ange. Och tittar man på mediestormen i det här ärendet hade det varit betydligt enklare för oss att inte ange det.

Fick samtal på hemtelefonen

Alexander Ramsay fick snabbt veta vad folk tyckte om domen.

– Jag har fått 25-30 mejl i dag från supportrar som är arga. Det är inte jättekul när folk ringer hem till mig på natten. I morse var det nån som ringde på min hemtelefon.

Hotelser?

– Nej, det är inte frågan om hot. Men det är privatpersoner som tycker att vi är pinsamma, dumma i huvudet och borde avgå.

Tar du åt dig?

– Vi är fem personer som sitter i nämnden, som försöker göra det här jobbet vi bra vi kan. Om man skulle ta åt sig för mycket av kritiken skulle man inte kunna hålla på med det här jobbet. Men det är klart att alla människor påverkas. Jag tycker inte att det är jättekul att få mer eller mindre personliga mejl där folk som inte känner mig berättar vad de tycker om mig. Man kan diskutera praxis, men det är inte alltid debatten sker på ett vuxet vis.

Har du pratat med representanter från Rögle?

– Rögle har inte varit i kontakt med mig överhuvudtaget, men jag har läst vad som har skrivits. Jag har förstått på proteststormen från supportrar att det här har väckt heta känslor. Det läggs fram en massa konspirationsteorier om att det finns bakomliggande motiv. Men det är bara trams, det blir jag irriterad över. Som en parentes är jag själv från Skåne och uppväxt 20 minuter från Ängelholm.

– Är Rögle inte nöjt med vårt beslut finns möjlighet att överklaga. Det är väl en bättre väg att gå än att uttala sig i medierna.

Men Rögle spelar redan i kväll. Skulle en sån överklagan hinna träda i kraft?

– Det är upp till riksidrottsnämnden. Men de brukar hantera ärenden skyndsamt.

”Om man visste...”

Ramsay vill även reda ut en sak som folk ofta inte har koll på.

– Det missuppfattas ibland av gemene man varför vi inte tar upp anmälningar. Jag vill betona att vi tittar aldrig på matchen i efterhand utan det krävs att någon annan anmäler, i det här fallet anmälde domarna händelsen.

Disciplinnämnden bestående av Alexander Ramsay (ordförande), Cecilia Hager (vice ordförande), Cattis Zethelius (sekreterare), Hans-Göran Elo (ledamot), Ulf Lindgren (ledamot) och Stefan Persson (ledamot) får ofta utstå kritik för sina domar. Nyligen lanserade Bik Karlskogas lagkapten Martin Thelander ett förslag att svensk ishockey borde anställa en person, till exempel Sanny Lindström, som tar alla beslut eftersom ”det inte funkar som det är nu”.

– Om man visste hur mycket tid vi lägger ned på det här skulle man inte föreslå att en person gör allting. Folk jämför med NHL och Brendan Shanahan och så vidare. Man ska ha klart för sig att Shanahan inte sitter och fattar alla beslut själv. Han är ansiktet utåt i en nämnd, säger Alexander Ramsay.

– Vi har inte detta som vårt huvudsakliga arbete. De som ställer upp i nämnden är folk som brinner för det här och inte gör det för sin egen skull. Vi har ungefär 150 ärenden per säsong, som vi lägger ned mycket tid på. Vi har ett uppdrag från hockeyförbundet, men är inte fast anställda. Alla har separata jobb vid sidan om.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!