Domarilskan: ”De måste höja sig…”

Uppdaterad 2014-03-26 | Publicerad 2014-03-25

Blytung derbyförlust för AIK.

Då sågar Daniel Larsson domarnivån.

– De måste höja sig, ­säger keepern.

Det fullkomligt haglade AIK-utvisningar i den andra perioden i ångestderbyt på Hovet. Bortalaget drog på sig fem tvåminutare i mittenperioden, att jämföra med Djurgårdens två.

– Det blir galet mycket utvisningar i andra och det sabbar för oss. Men det känns också som att vi inte spelar på samma villkor. Många av våra utvisningar är väldigt billiga, säger AIK-målvakten Daniel Larsson.

Upplever du att Djur­gården fick en fördel?

– Ja, faktiskt. Jag vet inte om domarna känner press för att det bara är djurgårdare på läktaren, men jag upplever att det är en orättvis bedömning. Det måste vara en högre nivå, speciellt nu när det gäller så pass mycket.

Även Oscar Steen hade invändningar på domarnas insats.

– Egentligen vill jag inte ens kommentera, men kanske att de påverkas lite av publiken, säger han.

Viftar bort kritiken

Huvuddomare Mikael Nord viftar dock ifrån sig kritiken.

– Jag tycker att vi hade en bra bedömning på alla situationer, säger han.

Ni påverkades inte av ­publiken?

– Nej, nej, vi dömer inför fullsatta läktare varje kväll. Och går man in och tittar situation för situation så tycker jag att vi tar rätt beslut. Sedan finns det 50–50-situationer, men nu är vi i en kvalserie och skulle vi ta alla utvisningar där ute på isen, då blir det inget kul att spela hockey, säger Nord.

Knäcktes av PP-mål

Även Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi viftar bort AIK:s domarkritik.

– Vi rör på fötterna, åker skridskor och är mer aktiva. Då blir det automatiskt fler utvisningar för AIK. Har man lite mer trögfotade backar, då blir det så...

Jens Jakobs två mål i power play i den andra perioden knäckte AIK, som förlorade med 2–3. Nu har ”Gnaget” skramlat ihop fyra poäng på fem matcher och sex poäng skiljer upp till tvåan Örebro.

– Vi måste vinna alla matcher som är kvar. Just nu har vi förlorat fyra i rad och då förtjänar vi inte att spela i SHL, säger Oscar Steen.