Wikegård hyllar sitt favoritlag

Publicerad 2013-11-26

”En sektkänsla har växt sig stark”

Niklas Wikegård dömde ut Leksand efter SHL-premiären.

Nu är han glad över sitt favoritlags succé.

– Jag tycker att det är häftigt när man inte riktigt förstår vad det är som gör att Leksand lyckas, säger han i sin videoblogg på TV4:s hemsida.

Efter att Leksand förlorat premiären mot Brynäs den 14 september sa Wikegård:

– Jag är mycket, mycket orolig för Leksand. Det de visade upp i dag håller de inte riktigt klassen.

Inte ens när laget kravlat sig upp till fjärdeplatsen tio dagar senare trodde Wikegård på laget:

– Jag tycker inte att Leksand har ett riktigt elitseriemässigt material om man tittar rakt igenom. Jag tror fortfarande inte på Alsenfelt, att han håller en hel säsong. Jag tror inte Gistedt är den back up man behöver heller till att undvika kvalspel, sa han den 24 september.

Men medan den andra nykomlingen Örebro har sjunkit som en sten i tabellen ligger Leksand på en imponerande tredjeplats.

”Ett lag som överlevererar”

Nu hyllas laget till och med av Wikegård, som tidigare medgett att Leksand är hans favoritlag:

– När man säger sekt är det ofta förknippat med något negativt, men sektkänsla för mig är att man gör något som de andra utomstående funderar ”vad är det som gör att den här organisationen fungerar så bra?”. Där tycker jag att Leksand är, säger Wikegård i sin videoblogg på TV4.

– Jag fick träffa hela Leksandsstaben och jag får en känsla av att de är väldigt hårt integrerade med laget, på ett positivt sätt, där de styr, reglerar, sätter ramar, men spelarna ändå får ta ett stort eget ansvar.

– Tittar du spelare för spelare i Leksand är det ett lag som överlevererar. När man kommer in och möter Brynäs i första matchen så har man fått stryk i träningsmatcher mot Skellefteå och Modo och så vidare, man är rejält vingklippta

”Sektkänsla”

– Mot Brynäs är man utspelade och alldeles för små och efter den matchen kände jag, wow, det här kan gå riktigt illa. Men så vinner man mot Örebro borta trots att man förlorar skotten, tar poäng borta mot Färjestad, vinner hemma mot Modo fastän man inte spelar på topp. Helt plötsligt börjar man inse att fan, vi måste spela på rätt sida över hela isen, försiktigt, chippa ut, och sen gå hundra procent när vi väl har chansen.

– Därifrån har en sektkänsla växt sig starkt. Jag vet inte om sektkänsla är rätt ord, men jag tycker att det är häftigt när man inte riktigt förstår vad det är som gör att Leksand lyckas.

Följ ämnen i artikeln