Schism om stjärnorna gav honom sparken

HOCKEY

AVSLÖJAR: Petningarna utlöste maktkamp mellan tränarna – Johansson fick lämna: ”Går rakryggad”

Foto: OVÄNTAT Andreas Johansson fick i går, oväntat, sparken som assisterande tränare för Färjestad. Enligt uppgift efter en maktkamp med huvudcoachen Leif Carlsson.

Andreas Johansson sparkades av Färjestad i går.

Nu kan Sportbladet berätta om spelet bakom kulisserna:

En maktkamp där Johansson stod på den ena sidan och Leif Carlsson och Rickard Wallin på den andra.

Beskedet damp ner som en bomb i Hockeysverige i går. Färjestad meddelade vid 11-tiden att assisterande tränaren Andreas Johansson lämnar klubben med omedelbar verkan.

– Andreas har en oerhörd energi, driv och vilja i sitt ledarskap, men just nu är det viktigt för mig att förmedla att Leif Carlsson är vår huvudtränare, förklarade klubbdirektören – och nuvarande sportchefen – Håkan Loob i ett pressmeddelande.

Samtliga i organisationen lade sedan locket på och vägrade förklara orsaken till beslutet, men spekulationer om att Johansson varit för hård i sitt ledarskap började snabbt cirkulera.

Inte velat ta över

40-åringen erkänner att han tagit mycket plats i laget, att han är så som person.

– Men jag har inte varit ute efter ett jobb som huvudcoach, säger Johansson.

Enligt Sportbladets uppgifter är orsaken till avskedandet en schism i lagledningen.

Den har sin upprinnelse i att veteranen Christian Berglund petats konsekvent, nio matcher i rad, och tog fart ordentligt när näste ikon, lagkapten Rickard Wallin, bänkades.

33-åringen ställdes över mot Örebro i lördags och skulle egentligen ha varit petad även mot Skellefteå i tisdags.

Men huvudtränare Leif Carlsson ändrade sig efter morgonvärvningen och bestämde sig för att spela Wallin – trots att ledarstaben tidigare varit överens om att bänka honom.

”Är jättebesviken”

Beslutet utlöste maktkampen mellan tränarna och klubbdirektör Loob ska ha känt sig tvungen att offra en av dem för att skapa harmoni i laget.

Valet föll på Johansson.

– Klart han blev jättebesviken. Men alla beslut man tar handlar i grunden om föreningen, säger Håkan Loob.

Har Andreas Johansson varit för energikrävande?

– Han är fantastiskt lojal och hårt arbetande tränare som kommer först på morgonen och som går hem sist av alla. Han har en ambition som är hög. Om den varit för stor vill jag inte säga.

Själv säger Andreas Johansson att han chockades av beskedet.

– Jag har gett allt jag kan, hundra procent. Jag har haft en fantastisk tid och går rakryggad ur det här, med huvudet högt.

ARTIKELN HANDLAR OM