Första målet för Frölundas jättetalang

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara 16 år gammal, men redan målskytt i SHL.

Nu jämförs Lucas Raymond med Rasmus Dahlin.

– Vi har ju precis vinkat av en yngling, nu får vi se vad den här hittar på, säger Joel Lundqvist, 36.

I sin femte SHL-match kom det första målet. 22 sekunder efter att Gustav Lindström bombat in 1-0 mot Skellefteå fick Lucas Raymond tag i pucken i slottet, en snabb sidledsförflyttning och sen la han in en backhand mellan benen på Gustaf Lindvall.

16 år och nio månader gammal, eller 6119 dagar. En dag yngre än den förre NHL-stjärnan Calle Johansson, som därmed puttades ner till fjärde plats på listan över de yngsta målskyttarna i Frölundas historia.

Etta på listan? En viss Rasmus Dahlin, ytterligare 62 dagar yngre än Raymond. Och jämförelserna mellan de två supertalangerna kom förstås direkt.

– Det blir ju hypat förstås, jag stod med Lucas utanför omklädningsrummet och Rasmus kom på tal direkt. Det är klart att han får det som en ryggsäck, säger Joel Lundqvist varnande. 

”Vi får se var det slutar för Lucas”

Frölundakaptenen var dock inte sen med att hylla den unge målskytten.

– Det är häftigt att få vara med på ett hörn på den här resan. Vi får se var det slutar för Lucas. Vi har ju precis vinkat av Rasmus, nu får vi se vad den här ynglingen hittar på. Han ska ha sin karriär, förutsättningarna finns där. Men man får ta det sakta i backarna och vara här och nu. Han ska bara spela och ha kul. 

Känns det som att han klarar av pressen som kommer nu?

– Han känns väldigt lugn och balanserad. Han har inte varit med så mycket hos oss i a-laget, så det är svårt för mig att dra någon längre analys. Men ännu så länge har han gjort ett väldigt gott intryck.

”Tuffar på bra – gör mål i rätt lägen”

Raymond lär få höra fler lovord i natt. Frölunda chartrade ett plan till Skellefteå, och ett antal supportrar fick köpa in sig. Joel Lundqvist såg fram emot en flygresa till Göteborg med hög stämning. 

– Det lär nog bli ett bra drag på flyget hem. Det är kul att kunna göra en sån här kombo. Supportrarna höll en väldigt låg profil när vi reste upp, så det gick jättebra. Nu får de väl tillåtelse att höja rösterna på vägen hem. Nu är det fritt fram, haha.

Frölundas seger (5-3) var den femte i följd och göteborgarna är nu i serieledning. 

– Det tuffar på bra. Vi gör mål i rätt lägen och känns tyngre in mot mål. När vi går till attack har vi driv på både två och tre gubbar in mot mål. När vi haft sämre perioder så har det varit tomt med folk där. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM