NHL-tuffingen om helvetet: ”Tänkt tanken att dö”

Publicerad 2018-06-13

En gång firad Stanley Cup-hjälte.

Nu skriver Nick Boynton ett känslosamt inlägg om depressionen, missbruket och självmordstankarna på grund av sina tidigare hjärnskakningar.

Jag har tänkt tanken att dö som en väg ut”, skriver Boynton.

Utåt sett ett lyxliv med stor uppmärksamhet och feta lönekuvert.
Men allt fler börjar falla offer för hockeyns mörka skugga.

Under det senaste decenniet har fyra NHL-spelare (Steve Montador, Wade Belak, Derek Boogaard, Rick Rypien) begått självmord på grund av depression.

Och så sent som tidigare i våras gick Johan Franzéns fru, Cissi, ut och berättade om vilka problem sin make brottas med på grund av upprepade smällar mot huvudet.

Nu väljer även förre NHL-tuffingen Nick Boynton, som vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks 2010, att uppmärksamma sina problem.

I ett känslosamt inlägg i The Players Tribune drar han starka kopplingar till de ovannämnda spelarnas tragiska livsöden.

”Livet har varit ett rent helvete”

De kämpade med depression, ångest, missbruk och bara…smärta. Alla de saker jag också har hanterat. Ju mer jag tänker på dem, på deras livsöde, desto oroligare blir jag. Jag ser mycket i mig själv hos de killarna och jag undrar om jag står på tur”, skriver Boynton och fortsätter:

Jag har tänkt tanken att dö som en väg ut. Jag skulle inte säga att döden är något jag skulle vilja men samtidigt, efter ett tag, verkade inte heller döden så illa heller”.

Boynton avslutade karriären året efter Stanley Cup-segern, men han ångrar att inte skridskorna hamnade på hyllan betydligt tidigare.

Mitt liv har varit ett rent helvete sedan jag slutade. Jag kan inte sluta att tänka på hur alla kollisioner och huvudtacklingar har att göra med det. Jag är ingen doktor, men jag kan inte sluta att tänka på hur mycket jag har skadat mig själv av att spela hockey”.

Den förre backtuffingen började missbruka smärtstillande tabletter under sin karriär, så mycket att han inte kände igen sig själv. När läkarna sa stopp för den höga dosen började han köpa piller på gatan.

Började med kokain

Till slut tog han mod till sig och bad om hjälp av sin NHL-klubb. Alla var förstående, berättar Boynton, som kände stödet.

En månad senare trejdades han bort från Chicago till Philadelphia

Jag återvände till att bli slagen och tacklad i ansiktet och sa ingenting om den smärta jag egentligen kände”, skriver Boynton som till slut började missbruka kokain.

I slutet av min karriär trodde jag på allvar att jag skulle dö en match under säsongen. Jag hade varit uppe sent på natten och tagit en obscen mängd kokain. Jag hade tappat kontrollen. Efter ett tag kändes det som att mitt hjärta skulle tryckas ut ur bröstet. Jag kunde inte få pulsen att gå ned. Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv”.

Till slut berättade han om sina problem även för Philadelphia, via lagläkaren till general managern Paul Holmgren, och då fick han äntligen hjälpen han behövde.

Han dömde mig inte. De skickade mig på rehab. Jag tror ärligt talat att Paul räddade mitt liv. Om jag hade trejdats till något annat lag – då hade jag nog varit död”.