Fjärde guldhjälten att lämna – meddelade i tårar

Av: Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessica Wellborg, tv, under en träning med laget i januari.
Foto: Anna Tärnhuvud
Jessica Wellborg, tv, under en träning med laget i januari.

Jessica Wellborg blir den fjärde spelaren Luleå-spelaren som lägger skridskorna på hyllan efter SM-guldet.

26-åringen meddelar beslutet i ett känslosamt inlägg på Instagram.

– Tårarna rinner, skriver backen Jessica Wellborg om beslutet.

Luleå Hockey/MSSK slog Linköping i SM-finalen och lyckades därmed att bärga guldet redan efter lagets första säsong.

Men nu väljer flera av guldspelarna att lämna laget – och sluta med hockey.

Lisa Ekberg, Linn Malander och Ellen Palage meddelade sina beslut för drygt en vecka sedan.

Och nu kommer nästa tunga besked: backen Jessica Wellborg, 26, meddelar i ett känslosamt inlägg på Instagram (se inlägget i sin helhet nedan) att hon lägger av.

"Tårarna rinner. Då var det jobbigaste beslutet taget. Efter ca 20 år så ska jag tillslut lägga mina skridskor på hyllan."

"Tär på en"

Hon skriver också: " Att säga nej, tar emot mer än någonting annat. Att sluta med den sport som man älskar mest och har spelat hela livet och har haft som livsstil gör ont i hjärtat. Men tyvärr är det ju så att vi tjejer inte har möjligheten att ha hockeyn som ett arbete. Så som för mig i mitt fall att pendla 13,5 mil tur och retur 6 dagar i veckan, vara borta minst 5-7 timmar varje gång, ha ett hus, sambo, jobba som målare och prestera 100 % två pass/kväll och matcher på helgerna funkar inte i längden. Det tär på en både fysiskt och psykiskt. "

För huvudtränaren Fredrik Glader kommer avhoppen dock inte som någon större överraskning.

– Det är klart att det är jättetråkigt att tappa spelare. Men det kanske också är en naturlig reaktion på där vi är just nu. Jag vet att de här tjejerna brinner för det de gör, de beklagar sig aldrig för sin situation, men de har slitit i många år och att sen få vinna SM-guld, jag har full förståelse för att de vill gå vidare. Vi hade det lite i beaktning att det kunde hända.

"Måste till förändring för landslagsspelarna"

– Som i Jessicas fall, hon har långt att pendla, jobbar med ett fysiskt krävande jobb, har eget företag och hus, det är många parametrar som spelar in där och jag respekterar fullt hennes val, fortsätter Glader.

Vad tänker du om att så många som fyra spelare redan meddelat att de slutar?

– Vi har lyckats otroligt bra med förutsättningar i klubben för att kunna kombinera träning och arbete. Men samtidigt så finns saker i livet som man inte kan påverka. Jag tycker att vi har kommit långt på klubbnivå, men vi får nog försöka vara vaksamma med våra landslagsspelare, annars riskerar vi att tappa dem. Alla spelare i Riksserien pusslar och donar, och för de som är iväg på landslagsuppdrag 70-80 dagar om året är ju tillvaron ännu hårdare, där tror jag att vi måste hitta en förändring.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!