Hagelin-show – trots en jätte i kassen

HOCKEY

TV: Se höjdpunkterna i nattens Stanley cup-drama

Foto: Ett mål och ett assist för Hagelin.

TAMPA. Unge Andrej Vasiljevskij stoppade 44 skott hemma i Amalie Arena i natt.

Men pingvinerna från Pittsburgh, med Carl Hagelin och en allt hetare Sidney Crosby i spetsen, bara fortsatte peppra honom med skott.

Därför vann gästerna likafullt med 4–2 – och nu är de bara två segrar från Stanley Cup-finalen.

– En av våra främsta styrkor är att vi aldrig blir frustrerade. Vi vet att vi kan göra mycket mål även i slutspelet och fortsätter vi bara pusha kommer pucken förr eller senare gå in, säger målskytten ”Hagge” till Sportbladet.

Tampa öppnade de två inledande perioderna i rond tre i den östra konferensfinalen i Amalie Arena starkt.

Men i övrigt var det praktiskt taget spel mot ett mål.

Ett Pittsburgh som verkligen börjat spinna på alla möjliga cylindrar pumpade tidvis på något alldeles oerhört och matade oavbrutet skott mot mål.

Om det inte varit för 21-årige ryssen Andrej Vasiljevskij – som fått hoppa in i skadade stjärnan Ben Bishops frånvaro mitt under brinnande konferensfinal – hade matchen varit avgjord redan efter en halvtimme.

Frustrerat

Han gjorde dock sitt unga livs match och stoppade länge allt och förståelsen hade varit stor om stjärnorna från västra Pennsylvania till sist blivit frustrerade.

– Men nej, det blev vi inte. En av våra främsta styrkor är att vi aldrig blir frustrerade. Vi vet att vi kan göra mycket mål även i slutspelet och fortsätter vi bara pusha kommer pucken förr eller senare gå in, säger Carl Hagelin när vi träffar honom efteråt.

– Dom har en bra målis, visst. Men vi fortsätter skjuta och fortsätter skjuta och till slut orkar de inte mer.

Nej, det såg den gepardsnabbe sörmlänningen själv till.

När blott tio sekunder återstod av andre perioden dök han, mycket karaktäristiskt, upp framför motståndarkassen och stötte in sitt femte slutspelsmål på en retur.

Fem minuter in i nästa akt assisterade han vid kedjekamraten Phil Kessels 2–0-mål också – och gick med sina 11 poäng nu upp i delad topp i svenska poängligan i slutspelet tillsammans med Victor Hedman och Nicklas Bäckström.

”Mycket chanser”

Det syntes redan från första bytet att ”Hagge” skulle ha den typ av kväll när han verkligen gör skillnad.

– Det har känts bra hela slutspelet, men ja. Det här var en sån match när jag fick mycket puck och var med och skapade mycket chanser och då är det extra roligt, fortsätter han.

Foto: Här gör svensken första målet. Foto: TT

Det tycker coachen Mike Sullivan också.

– Alla vet att Carl är extremt snabb, det är det som sticker ut för alla som ser honom. Men han har samtidigt ett väldigt underskattat spelsinne. Det är därför han är ett sånt hot på isen. Han inte bara åker fort, han använder sin speed för att göra konstruktiva saker.

En annan som verkligen börjat bli ett svårartat hot i konferensfinalen är Sidney Crosby.

”Hela laget”

”Världens bäste spelare” svarade för ännu en inspirerad insats i natt och i ett fyra-mot-tre-läge i tredje perioden fick han – efter att ha gått utan mål i åtta matcher i rad – utdelning för andra gången i rad, på ett fantastiskt direktskott.

Dåliga nyheter för Tampa – men väldigt bra för Pittsburgh.

– Ja, när han spelar bra spelar hela laget bra, konstaterar Hagelin.

Enda lilla skälet till oro i maggropen på pingvinerna när de gick och la sig i natt var Patric Hörnqvists hälsa.

Han fick ett skott på handen när sju minuter återstod av matchen och åkte omedelbart ut i omklädningsrummet – för att sedan inte synas till mer.

– Jag har ingen information om hur allvarligt det är. Vi vet mer under torsdagen, säger Mike Sullivan.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

FOTNOT: På fredag, 27 maj, tar Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg ut resterande namnen i svenska World Cup-truppen.

ARTIKELN HANDLAR OM