Första NHL-målet för svensktalangen

Hyllas av Minnesota-coachen: ”Tror det är medfött som svensk...”

Välkommen in i gänget, Joel Eriksson Ek.

19-åringen NHL-debuterade i natt – och gjorde mål direkt.

Men hans Minnesota föll ändå mot New Jersey med 1–2 efter förlängning.

– Det kändes som att pucken gick in i slow motion, säger Eriksson Ek om första NHL-målet.

Joel Eriksson Ek gör första NHL-målet.
Joel Eriksson Ek gör första NHL-målet.

Precis i inledningen av den andra perioden, i läget 0–0, checkade svensken vid den offensiva blålinjen, fick tag på pucken, serverade den till Jason Zucker och skrinnade själv mot mål.

Zucker sköt ett skott som Cory Schneider lämnade retur på och där var Eriksson Ek framme och lyckades lobba (!) pucken över Devils-målvakten.

I sin första NHL-match sköt han sitt första skott och gjorde sitt första mål.

Tiden för målet? Passande nog 1.00.

– Det kändes som att pucken gick in i slow motion, sa Eriksson Ek om lobben.

Totalt har 229 svenskar nu lyckats näta i NHL: Mats Sundin (564), Daniel Alfredsson (444) och Markus Näslund (395) är topp tre.

Hall avgjorde i sudden

Minnesota höll 1–0-ledningen tills det återstod drygt fem minuter av den tredje perioden då P.A. Parenteau kvitterade för Devils.

Och i förlängningen tog det bara 29 sekunder innan nyförvärvet Taylor Hall, med sitt tredje mål för säsongen, avgjorde till hemmalagets fördel.

– Det är alltid kul att göra mål, men framför att göra det på övertid hemma en lördagskväll när vi haft problem att göra mål, säger Hall.

Joel Eriksson Ek började matchen som center tillsammans med Jason Zucker och Teemu Pulkkinen.

– Jag kände att jag kunde hantera nivån. Jag har aldrig testat detta tidigare, men det kändes bättre och bättre för varje byte, säger Eriksson Ek till Minnesota-tidningen Startribune.

Hyllades av coachen

På slutet gav Wilds coach Bruce Boudreau Eriksson Ek förtroende (och bänkade Chris Stewart) och lät svensken spela i en kedja tillsammans med finländarna Mikael Granlund och Mikko Koivu.

– Han hade en bra match och han är en spelare som tar ansvar. Jag behövde det för att i alla fall säkra en poäng, säger Boudreau till Startribune och fortsätter:

– För att vara en så ung kille brukar det inte finnas där. Men när du är en svensk, tror jag att det är medfött att vara en bra defensiv spelare innan du är en offensiv spelare. Du kunde se att ha täckte upp för andras misstag. Han är en bra kille som uppfattar detaljer.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!