Bråket slutar – i rättssalen

HOCKEY

Hockeyjunior åtalas för slag efter match: Det har blivit för stort

Juniorspelaren slog ned motståndaren i samband med matchen.

Nu ska han åtalas – för misshandel.

– Det här har tagit alldeles för stora proportioner, säger domaren Martin Pettersson.

Foto: slogs ned Johan Westermark slogs ned av en motståndare efter en ishockeymatch i våras. Domaren valde att inte rapportera händelsen – men nu ska det bli rättssak av ärendet.

En juniorhockeyspelare från Skellefteå åtalades i torsdags för att ha slagit ner en motspelare i en av de avslutande hockeymatcherna i våras. Incidenten inträffade efter slutsignalen, när spelarna var på väg av isen.

– Efter att lagen hade tackat varandra för matchen fick jag syn på honom och åkte fram till honom. Han hade under matchen kritiserat mig för en utvisning, säger Bolidens Johan Westermark, 17.

– Han sa till mig att inte röra honom, och då sa jag bara att han hade fått tre utvisningar.

Motståndaren slog då till honom med klubban. Eftersom de båda var juniorer bar de galler på sina hjälmar, men slagat träffade i höjd med ögonbrynet.

”Orkade inte mer”

– Han hade åkt och psykat mig hela matchen och kom fram till mig efter matchen. Jag sa åt honom att inte säga något mer, men det gjorde han och till slut orkade jag inte mer. Jag smällde till honom. Jag träffade honom med både klubban och handsken, säger den åtalade junioren till Sportbladet.

Westermark föll till backen och motståndaren satte sig på honom och tryckte ner honom tills domarna ingrep.

– Jag såg inte händelsen själv, men vi pratade om det senare. Jag tycker att det har tagit alldeles för stora proportioner. Sånt här kan vi reda ut själva, och det sa jag till polisen, säger domarbasen Martin Pettersson, som också var en av domarna i matchen.

Domarna valde att inte rapportera händelsen till Västerbottens ishockeyförbund, varför inget straff eller avstängning delats ut därifrån. Westermark polisanmälde inte heller saken, utan anmälan kom från någon utomstående.

”Kunde gått illa”

– Det kunde ha gått riktigt illa. Som tur är hade jag galler. Jag föll ihop när jag rest mig upp och fick bäras ut på bår. Läkaren trodde jag fick en spricka i nacken, så jag fick ha stödkrage och hade huvudvärk i två veckor, säger Westermark.

Efter förundersökning väckte i torsdags kammaråklagare Peter Jonsson i Umeå åtal mot den andra junioren, och rättegången kommer att äga rum inom två veckor. Ett skadestånd på runt 11 500 kronor har begärts.

– Jag tycker att det är löjligt. Det är sånt som händer på hockeymatcher ibland. Jag har träffat honom (Westermark) efteråt och det finns inga ”bad feelings”. Jag tycker absolut inte illa om honom, säger den åtalade hockeyspelaren.

Daniel Brändh