Han tvingas sluta direkt

HOCKEY

Färjestads klubbchef: Att Bengt-Åke ska leda två lag är en omöjlighet

Foto: tack & hej  I dag får Bengt-Åke Gustafsson ett nytt jobb - som förbundskapten för Tre Kronor. Samtidigt tvingas han lämna sitt arbete som tränare för Färjestad i elitserien.

Bengt-Åke Gustafsson ratas av Färjestad.

De anser att han inte kan vara förbundskapten i VM och dessförinnan leda Färjestad i SM-slutspelet.

- Det är en omöjlighet, säger klubbdirektör Lars Glennert.

Färjestad tog i går kväll sin fjärde raka seger. I båset stod, som vanligt, Bengt-Åke Gustafsson och Leif Strömberg. Men i dag får Bengt-Åke Gustavsson hedersuppdraget att bli ny förbundskapten för Tre Kronor.

Färjestad vill inte kommentera att deras tränare får en ny arbetsgivare.

- Vi ska också ha en presskonferens på tisdagen. Ni är välkomna dit, säger Lars Glennert.

Omöjligt uppdrag

Att Bengt-Åke blir förbundskapten är inte bara positivt för Färjestad. Den sjunde avgörande matchen i SM-finalen spelas 15 april. Och träningslägret inför VM startar 7 april med två träningsmatcher mot Tyskland.

Ett omöjligt uppdrag, anser Färjestads klubbledning.

Klubbdirektör Lars Glennert vill inte säga det rakt ut - men det mesta talar för att Gustafsson blir entledigad från tränarsysslan i Färjestad inom kort, eller till och med omedelbart.

Leif Strömberg tar över huvudansvaret och får med stor säkerhet Magnus Arvedsson eller sportchef Bo Lennartsson som assisterande tränare.

Så kommer även Färjestads tränarduo eller trio att se ut det kommande året.

- Jag är inte orolig att ha ensamt huvudansvar för Färjestad. Jag känner mig trygg med det, säger Leif Strömberg, som gör sin första elitseriesäsong i vinter.

Nedvärderande

Färjestad har kallat till presskonferens i dag för att presentera den nya konstellationen och förändringen i tränarstaben.

För Bengt-Åke Gustafsson kan det vara skönt att redan nu få satsa all kraft på Tre Kronor.

Men att tvingas lämna ett lag några omgångar före ett slutspel kan ses som nedvärderande.

Han har varit med om en lång försäsong samt en jobbig och ansträngande grundserie. När sedan festen, som slutspelet erbjuder, startar tvingas han att titta på vid sidan om.

För Ishockeyförbundet är Färjestads beslut en jackpot. Nu kan Bengt-Åke lägga all tid och energi på att titta på spelare och fundera på lämplig taktik i VM.

När Sportbladet träffade Bengt-Åke i går ville han inte riktigt prata om situationen.

- Jag kan inte bekräfta någonting. Det är ju självklart. Om vi har presskonferens i Karlstad berättar vi inte i förväg vad som ska sägas, säger han.

Men han dementerar inte.

- Om det är jag som ska bli förbundskapten så har ju det stått i tidningarna i en månads tid. Då är det väl inget konstigt i så fall?

Sen skrattar han och glider undan frågorna utan att råljuga.

- Man vet aldrig vad som händer. Det går fort i branschen. Ena dagen är man arbetslös, nästa dag har man kanske två jobb.

Röster om Bengt-Åke

Tomas Ros, Stefan Alfelt