Vilken styf insats Pär

HOCKEY

Tre mål i Timrås segermatch

Pär Styf – en av de verkliga doldisarna i Timrå överglänste alla NHL-stjärnorna på isen.

Faktum är att det skrevs ishockeyhistoria i Timrå.

Inte sedan legendaren Bo ”Bulla” Berggrens tid har en Timråback gjort tre mål i samma match.

Styf stänkte in tre mål när Timrå besegrade Mora med 5–1.

– En helt sagolik eftermiddag. Jag skjuter fyra skott i matchen och tre hamnar i nät. I dag är jag beredd att lägga ett rejält bud för att komma över matchvideon, säger den 25-årige backen, som aldrig upplevt något liknande. Inte ens under sin tid som pojkspelare i Antjärn i Härnösand.

Styfs tre mål var också ett bred provkarta i konsten att göra mål. Det första var ett traditionellt backmål i power play där ett pressat skott letade sig förbi den skymde målvakten Tero Leinonen.

Andra fullträffen var en riktig läckerhet. Henrik Zetterberg lägger ur bästa Grezky-position fram pucken på en tom isyta framför Mora-målet och där störtar Styf fram och vräker in pucken upp i nättaket.

Ett riktigt drömmål

Men det är den tredje fullträffen som alla talar om.

– Jag kom med fart och fick ett perfekt pass på klubban och plötsligt var jag helt fri med Leinonen. Min första tanke var att skjuta, men så tänkte jag försöka dribbla och runda målvakten, men i sista stund bestämde jag mig för att dra över pucken på backhand och lyfta upp den, berättar Per Styf.

När 5–1-pucken dinglade in i nätmaskorna bakom en chanslös Mora-målvakt visste Timråpublikens jubel inga gränser.

– När Timrå spelar så här bra är de tillsammans med Frölunda helt i särklass i elitserien. Synd bara att de ska prestera den här topphockeyn precis när vi är på besök i Timrå, sade Moratränaren Harald Lückner sedan han för andra gången förlorat med 1–5 i Timrå.

Timrå drog tidigt i matchen upp ett tempo som Mora inte alls hängde med i. Det mer orutinerade laget tappade markeringar och släppte till för stor isyta för snabbskrinnande Timråspelare. Och det straffade sig – redan efter första perioden då Timrå ledde med 3–1 kändes matchen avgjort.

Hyllad målvaktshjälte

Minst lika lycklig som matchhjälten Pär Styf var Timråmålvakten Kimmo Kapanen. Han har varit skadad hela säsongen och har haft en mödosam väg tillbaka. Men publiken minns sin hjälte från alla segermatcher förra säsongen.

Kapanen möttes av ett våldsamt publikjubel när han presenterades före sin come back-match.

– Det kändes helt enormt med publikstödet, säger den finländske toppmålvakten, märkbart rörd.

Men Kapanen fick en rejäl kalldusch redan efter 1,5 minuters spel då en helt omarkerad Ladislav Nagy fick prickskjuta in 1–0 till Mora.

– Det var inte den start jag drömt om, men på något sätt så innebar målet att den nervositet som jag kände före matchen försvann. Och jag tycker att jag gjorde en helt godkänd comeback, men jag är nog bara uppe i 90 procent av min nivå som målvakt. Jag behöver fler matcher innan toppformen är tillbaka, säger Kimmo Kapanen.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM