Anklagelsen: KHL är uppgjort – av Putin

HOCKEY

SKA St Petersburg är på väg mot en tredje KHL-titel på de senaste fyra åren.

Uppgjort, anser den ryske journalisten Slava Malamud.

I stenhårda Twitter-inlägg attackerar han ligan och skriver att president Vladimir Putin ligger bakom St Petersburgs framgångar.

– SKA måste vinna. Det finns inga alternativ, skriver Slava Malamud.

Gagarin Cup har inletts. I åttondelsfinalen ställdes regerande mästaren SKA St Petersburg mot uppstickargänget Severstal Tjerepovets.

Den regerande mästaren och överlägsna grundserieettan St Petersburg tog de två första matcherna på hemmaplan – med vissa svårigheter.

I den första matchen vann St Petersburg med 4–3 efter att ha avgjort i powerplay i förlängningen. Totalt hade Severstal 24 utvisningsminuter i matchen, St Petersburg 0.

I den tredje, i Tjerepovets, på onsdagen gick matchen också till sudden death där finländaren Jarno Koskiranta avgjorde. Men tidigare i anfallet såg pucken ut att ha varit i mittzonen och hemmalaget utmanade för en offside.

Efter en lång videokoll dömdes mål och St Petersburg vann med 2–1 och tog ledningen med 3–0 i matcher.

På torsdagen vann stjärnlaget även det fjärde mötet (2–0), ”svepte” därmed motståndaren och är klart för kvartsfinal. Men även här blev det kontroversiellt när Severstal fick ett mål bortdömt för felaktigt byte.

”Får ignorera lönetaket”

Efter den tredje matchen var hemmafansen upprörda och senare publicerade även HC Severstal en ”protestvideo” på det omdiskuterade målet på Twitter.

Allt detta har fått sportjournalisten Slava Malamud att reagera.

I 21 separata Twitter-inlägg attackerar han hela KHL och påstår att ligan är manipulerad från högsta ort för att St Petersburg ska vinna.

Alltså av president Vladimir Putin – som också är supporter av laget.

– Hela ligan har lagts upp i år för att SKA ska kunna vinna. Det är Putins lag, det här är Putins valår, det är fullt av OAR-olympier. SKA får ignorera lönetaket, de har löneutgifter sex gånger mer än ett genomsnittligt lag, det har förtur på varje stjärna som funderar på KHL. Det flesta av spelarna är Putin-anhängare som deltog i valkampanjen förra veckan. Jag upprepar: SKA måste vinna. Det finns inget alternativ, skriver Slava Malamud i de första två inläggen.

I St Petersburg spelar bland andra Ilja Kovaltjuk, Pavel Datsiuk, Nikita Gusev, Vadim Sjipatjov, Vladislav Gavrikov och Slava Vojnov samt även svenske backen Patrik Hersley.

Foto: URBAN ANDERSSON (AFTONBLADET) / TT

15 spelare i OS-laget

Sedan fortsätter journalisten – som även tidigare varit tuff mot ryska ishockeyspelare och systemet – med mer skarp kritik.

Bland annat skriver han att alla stjärnor samlats i SKA St Petersburg för att OAR skulle vinna OS-guld i Sydkorea. Det gjorde laget – bestående av 15 SKA-spelare och coachen Oleg Znarok – efter finalseger mot skrällen Tyskland.

Malamud fortsätter:

– Ja, KHL förnekar inte ens att hela säsongen 2017/18 är en bluff. De hävdar helt enkelt att den är värd att offra för landslagets framgång, ”för moderlandets ära”. De citerar den sovjetiska modellen, när den inhemska ligan också var en skam.

Sedan hyllar han Severstal – att laget vägrade bli en slagpåse. Men att utvisningarna i match ett var ett bevis på att matchen var manipulerad.

”Dansar med djävulen”

Och sedan om match tre – och offsidesituationen – där Slava Malamud postar en video på det omtalade målet:

– Ovanstående video publicerades av Severstals officiella Twitter-konto. Ordet "avgörande" i matchavgörande mål var inom citattecken. Fansens kommentarer är oöversättbara. Återigen, allt går att se öppet. Alla vet vad som händer. Alla! Och inget kan förändras. Putins belåtenhet och ”moderlandets ära” är det som räknas. SKA måste vinna. Det är prioriterat.

– Förmodligen är den mest tragiska saken att Pavel Datsiuk, en fantastisk spelare och inte på något sätt en politiker, smutsar ned sitt namn med detta genom att spela för SKA. Men det är vad du får när du dansar med djävulen ... Egentligen glöm det. Den mest tragiska saken är att alla i Ryssland vet vad som händer. Fansen, domarna, media. Det är ute i det öppna. Och de människor som fått allt att hända (alla KHL-chefer är Putins nära vänner) har redan meddelat att systemet har visat sig vara effektivt och bör fortsätta.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM