Daniel och Henrik Sedin hyllas efter beskedet

avMalin Wahlberg, Per Bjurman

HOCKEY

Daniel och Henrik Sedin avslutar sin karriärer.

Nu hyllas de stort.

– Det är två fantastiskt fina killar, ödmjuka och professionella. De är likadana som de var första gången, säger Henrik Lundqvist.

Efter 18 säsonger i Vancouver Canucks meddelar Daniel och Henrik Sedin att de slutar efter säsongen.

I ett brev på klubbens hemsida tackade de fansen för allt.

”Vi började året med tanke att vi skulle ta beslut efter säsongen. Men det blev tydligt, efter att ha diskuterat med våra familjer under året, att det här blir vår sista säsong. Det känns rätt för alla oss.”, skriver de i brevet.

Nu hyllas de av såväl spelare som ledare.

– Det är så imponerande av dem att ha kunnat prestera på sådan hög nivå i så många år och de är två utav det största svensk hockey har haft. De är så ödmjuka och bra människor trots alla framgångar de har haft. Imponerande, säger Nicklas Bäckström.

”En ynnest att få jobba med dem”

Förbundskapten Rikard Grönborg är inne på samma spår.

– De har haft en fantastisk karriär med en massa individuella priser. Henrik och Daniel är två av Sveriges absolut bästa spelare genom tiderna. Det har varit en ynnest att ha fått jobba med dem och få vinna ett VM-guld tillsammans. De är fantastiska hockeyspelare och människor, säger han.

Niklas Kronwall stämmer också in i hyllningskören.

– De har gjort ett overkligt stort avtryck i hockeyhistorien. Inte bara i Sverige. De har haft en stor press sedan tidig ålder men alltid levererat. Två av Sveriges bästa spelare någonsin. Inte bara fantastiska spelare på isen, också svårt att hitta bättre människor, säger han.

”Wow, där har vi två bröder”

Henrik Lundqvist säger att hans första intryck av Daniel och Henrik Sedin också är det starkaste.

– Jag var väl femton-sexton när de slog igenom i elitserien och började dominera. Det var så häftigt, man hade inte sett det innan, två killar som spelade på det viset och hur enkelt de hittade varandra. Men det var också inspirerande som tvilling.  Jag och Joel var två år efter och kände att wow, där har vi två bröder som gör det. Nu har vi så olika positioner, men ändå.

– Jag kommer ihåg första mötet, jag och brorsan var lite up and coming och fick träffa dem i Göteborg, när de skulle spela mot Frölunda med Modo. Det gjordes någon artikel och vinkeln i storyn var väl, ja, tvillingparen liksom. Det mötet gjorde väldigt starkt intryck.

– Sedan har man ju lärt känna dem genom åren. Det är två fantastiskt fina killar, ödmjuka och professionella. De är likadana som de var första gången, de har liksom inte förändrats. Och de har haft strålande karriärer, båda två. Det är bara att gratulera.

Daniel och Henrik Sedin har vunnit såväl VM-guld som OS-guld med Tre Kronor.

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nicklas Bäckström
NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM