NHL

Enorma hyllningar i Sedinarnas avskedsmatch

Daniel Sedin avgjorde på övertid

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

VANCOUVER. Det slutade som en dröm…

Daniel och Henrik Sedin avgjorde karriärens sista hemmamatch med Vancouver på övertid – och fick sedan åka ärevarv efter ärevarv inför fans som hade stått kvar och vrålat hela natten om de fått.

– Helt oförglömligt, säger de legendariska tvillingbröderna till Sportbladet efter den avslutande segern i arenan som varit deras hem i arton år.

Om tidningen Buster fortfarande funnits…fast nej.

Inte ens dess påhittiga redaktörer hade kunnat drömma upp de sanslösa scenerna i Rogers Arena i centrala Vancouver i natt.

Det blev alltså övertid i Daniel och Henrik Sedins sista match i hallen där de uppträtt i arton långa år, mot Arizona – och ni kan aldrig, som det brukar heta, ana vad som hände då…

Gästerna åkte efter ett par minuter på en utvisning och i det powerplay som följde fick Henrik, som vid ett oändligt antal tillfällen tidigare i karriären, fram pucken till Daniel – och han smaskade in avgörande 4-3 från blålinjen.

Ögonblicket senare kändes det som att Rogers Arena var på att lossna från sina grundvalar och ramla ut i Stilla Havet – så vild och galen blev reaktionen på de knökfulla läktarna.

”Nästan overkligt”

Och undra på det.
Det var ju som en dröm. Den perfekta avslutningen.

– Ja, nej, det kunde verkligen inte ha sluta på ett bättre sätt. Det känns ju nästan overkligt, säger Daniel när vi träffar honom i ett kaotiskt omklädningsrum efteråt.

– Just att det var Henke slog passningen och jag fick avgöra…nä, man kunde inte ha föreställt sig det här. 

Efteråt fick de åka ärevarv efter ärevarv inför de vrålande fansen, medan övriga spelare i de båda lagen stod och slog klubbladen i isen.

– Sånt där är väl vi egentligen inte så jätteförtjusta i, vi trivs inte riktigt i rampljuset, men att få såna ovationer…det var verkligen helt fantastiskt, säger Henrik.

– Men det det var ju lika hela matchen, från uppvärmningen och framåt. Vi hade tänkt att vi skulle få chansen att tacka fansen efter alla år, men det blev liksom tvärtom.

Ja, redan under uppvärmningen exploderade hallen i jubel varje gång ”Henke” eller ”Danne” avlossade ett skott. När de presenterades vid ”line-up” var det nästan så att isen sprack av decibeltalen – och sen sjöng 18 600 ”O Canada” för sina ångermanländska hjältar med förstummande emfas.

Hyllades vid varje byte

Under matchen fick de stående ovationer inför, och efter, varje byte – och framåt tredje perioden, brödernas allra sista på hemmais, liknade det faktiskt ingenting.

Vrålet bara stegrade och stegrade och stegrade ju närmare det definitiva slutet kom; gång på gång fick Daniel och Henrik resa sig i båset och vinka.

– Vad ska man säga. Det är ju inget man precis är van vid. Det var verkligen svårt att hålla känslorna i styr ett. Jag fick titta ner i golvet i båset för att blir för känslosam, fortsätter Henrik.

Redan i början av andra perioden inledde bröderna det perfekta farvälet.

Henrik dansade in i Coyotes-zonen, lämnade över pucken till jämtlänningen Alex Edler – och han skyfflade bara vidare till Daniel, som kunde panga in karriären 392:a mål.

Ett klassiskt Sedin-mål – det 744:e (!) som båda fått poäng för –och det förärades, som sig bör, stormande jubelrop som aldrig ville tystna.

– Det blev verkligen fint och vi är så glada att Alex fick en del i det målet. Han är en mycket god vän som betytt mycket för oss, säger Danne.

Men det var alltså bara början.

”Oförglömligt”

Sen kom övertiden  och det redan klassiska sudden death-målet som fick mamma, pappa, bröder, fruar och barn –  samtliga givetvis på plats för den stora avskedsföreställningen – och alla andra att skrika lungorna av sig.

Henrik säger det igen.

– Oförglömligt.

Ja, det är nästan så världens bästa tvillingar borde ångra siog och nicka jakande åt den ramsa som ekade i Rogers i slutminuterna.

– One more year, one more year...

Men nä.

Det blir det inget med.

- Nej, säger Henrik, vi har tagit det här beslutet och står fast vid det. Vi spelar sista matchen i Edmonton på lördag och sedan är det över. Nu är det dags att kliva in i nästa kapitel i livet.

Med sig får de outplånliga minnen från sista festen i hemmahallen.

LÄS OCKSÅ

Sedins sista show – exklusiv intervju uppväxten, karriären och framtiden

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Quiz: Vem är vem av bröderna Sedin?

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Henrik Sedin

Daniel Sedin