Leder SM-finalen efter nya rysaren

HOCKEY

JÖNKÖPING. Han hade fått domen: säsongen var över efter axeloperationen.

Nu avgjorde Tomas Zaborsky, 29, den tredje SM-finalen för sitt Brynäs.

– Det är ett mirakel, säger den slovakiske forwarden.

Sportbladet har redan skrivit om Tomas Zaborskys jobbiga säsong. Värvad till Brynäs som en tilltänkt målspruta men säsongen såg ut att vara slut redan i oktober. Då drabbades han av en axelskada och den 23 november opererades han.

Domen från läkarna var inte munter.

Ingen träning med fysisk kontakt på fem månader.

I så fall skulle en comeback kunna ske först 23 april.

Men Zaborsky ville annat. Han tränade stenhårt och i den sjätte semifinalen mot Frölunda ansåg tränare Thomas Berglund att slovaken var redo för spel.

Han gjorde mål direkt och nu kom det andra. Ett direkt avgörande mål i förlängningen i final 3 mot HV71:

– Alla sa att jag inte skulle kunna träna med kontakt förrän den 23 april. Nu är det 20 april och jag gör avgörande målet i en final och det känns underbart. Jag har lagt oerhört mycket jobb på att komma tillbaka och är glad att jag kan hjälpa laget åtminstone lite.

”Kan inte tänka negativt”

Zaborsky själv har tidigare pratat om sin målbild att hinna tillbaka och avgöra den sista finalen. Nu har han i alla fall avgjort en av SM-finalerna.

– När du blir långtidsskadad och de säger att säsongen kan var över kan du inte tänka negativt. Då kommer du definitivt inte tillbaka tidigare. Jag visste att om laget skulle gå förbi kvartsfinalen kunde det gå. Så jag tryckte på gaspedalen och ökade träningsdosen så mycket det bara gick. Och när jag såg hur bra laget spelade motiverade det mig ännu mer.

Foto: TT
Matchhjälten Tomas Zabosky.

Det avgörande målet var inget av de svårare Zaborskys har gjort.

– Jag såg att Ponthus (Westerholm) var ensam med en back så jag körde ner huvudet för att göra mig fri vid bortre stolpen. Jag fick en perfekt passning och det var bara att trycka in pucken, säger Zaborksy.

Men den speciella målgesten som Zaborsky har, där han på Jaromir Jagr-manér gör en honnör, hann han inte med den här gången heller:

– Vår kedja gör inte så många mål så tvillingarna hoppade på mig så snabbt att jag inte hann, säger han med ett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM