Efter publikfiaskot – stänger ner läktare

Brynäs agerar efter svaga publikstarten – stänger ner närmare 2 000 platser i arenan

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N

GÄVLE. Publiksiffrorna i de två första hemmamatcherna har varit en stor besvikelse.

Nu gör Brynäs allvar av sina planer att stänga ner hela övre etage vid en tredjedel av säsongens hemmamatcher:

– Vi testade i CHL och resultatet var överraskande positivt, säger Brynäs klubbdirektör Johan Stark.

Hemmapremiären mot HV71 var också en repris på vårens bejublade SM-final. 

Då såldes biljetterna slut i ett nafs. Så var det inte alls varit när lagen möttes fem månader senare. 

Bara 5 523 åskådare hade tagit sig till Gavlerinken, som dessutom passade på att fylla 50 år som hockeyarena. Närmare 2 500 stolar var därmed tomma.

– Man trodde och hoppades att suget skulle vara större, det ska jag erkänna, sa Johan Stark i samband med premiären.

Andra hemmamatchen mot närmsta rivalen Djurgården var en ännu större besvikelse. Då kom bara 4 582 åskådare.

Stänger ner hela övre etage

I morgon mot Karlskrona väntas nytt bottenrekord. Utöver säsongskorten var bara 1 500 biljetter sålda i dag och det betyder att publiksiffran riskerar att landa under 4 000 åskådare. 

Och den här säsongen agerar Brynäs för att skapa bättre stämning och slippa en halvtom arena i många SHL-matcher. Strategin som klubben valt är att stänga ner övre etage och samla publiken på en mindre yta. Första testet blir mot Karlskrona.

– Det blir mer kompakt och bättre tryck så det är en bra idé i vissa matcher som inte är så lätta att sälja ut, säger backen Lucas Carlsson. 

Hur ser du på det svaga publikintresset i början?

– TV-sändningarna blir bara bättre och bättre och det känns som allt fler tycker det är mysigare att sitta i soffan och titta.

Glädjebesked från Bertilsson

Baserat på bland annat historik, motstånd och matchdag har Brynäs valt ut åtta till tio matcher i grundserien som ska spelas utan publik på övre etage. Det innebär att  publikkapacitet sänks till runt 6 000 åskådare i stället för 7 909 som betyder fullsatt i Gavlerinken.

– Vi testade det här mot IFK Helsingfors i CHL och resultatet var överraskande positivt. Trots att det var bara 1 700 åskådare kändes det som betydligt mer, säger klubbdirektör Johan Stark.

De åskådare som kommer till Gavlerinken får i alla fall se en efterlängtad comeback. Landslagsbacken Simon Bertilsson är redo för spel igen efter att ha skadat sig i premiären mot Växjö: 

– Ja, jag spelar i morgon. Det har varit frustrerande att inte kunna vara med, men jag har kört på bra både i gymet och de senaste dagarna på is. Det blir som en liten seriepremiär för mig. 

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM