Wennerholm: Det blir en stekhet höst

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist en given OS-spelare enligt Wennerholm

avMats Wennerholm

HOCKEY

Många upplevde det som en smärre ­katastrof när NHL stängde dörren till OS.

Jag tror istället att det öppnar för ett nytt, svenskt OS-guld.

Och ett lyft för SHL där spelarna får en ­ärlig chans att spela till sig en OS-plats för första gången på 23 år.

I dagarna startar hockeysäsongen på allvar.

En lång säsong med seriehockey, OS och ett VM i Danmark. Och den stora skillnaden för hemmaspelarna är att de har OS-platser att spela om. Det har inte hänt sedan 1994.

Bra eller dåligt för Sverige?

Jag går så långt att jag tippar ett svenskt OS-guld. Det är inte Sverige som är den stora ­förloraren på NHL:s nej tack till OS.

Det är Kanada. Och Ryssland får alltid en kollektiv kollaps varje gång de ser OS-ringarna. Jag har gått igenom alla de europasvenskar som kan bli aktuella för OS i Sydkorea. De som spelar i SHL, KHL och i Schweiz och som kommer vara tillgängliga hela säsongen.

Och förbundskapten Rikard Grönborg har så många spelare att välja på att det kommer att bli ett större pussel att lägga än då NHL-stjärnorna är med.

Då har det varit ganska givet hur Tre Kronor ska se ut. Nu känns det helt öppet.

Jag hittar bara tre helt givna spelare:

Linus Omark, Viktor Fasth och Joel Lundqvist. De var tre av fem ”hemmaspelare” som överlevde den enorma konkurrensen i VM-guldlaget i Köln senast och fortfarande är kvar i Europa. Det finns två till i Carl Klingberg, Dennis Everberg, men där är jag inte lika ­säker.

Senast det hände: 1994...

Dessutom har Skellefteås och SHL:s poängkung Joakim Lindström tillkommit. Han nobbade VM, men har nu öppnat dörren till OS och känns given om han är i samma form som i fjol.

Men det finns massor av platser att slåss om. Nu har Grönborg & Co två Euro Hockey Tour-turneringar i Karjala Cup och Channel One Cup att testa aktuella spelare. Och när han valt ut sin slutliga OS-trupp tror jag att han har ett guldlag. Igen.

Att tippa guld redan nu är naturligtvis upp till var och en och alla kanske inte är lika optimistiska som jag. Men Grönborg kommer definitivt att ha ett lag som kan slåss om guldmedaljerna.

Och jag ser fram mot en stekhet SHL-höst där hemmaspelarna kan slåss om de 25 platserna i OS-laget (22 utespelare+tre målvakter).

Senast det hände var inför OS i Lillehammer 1994. Alla vet hur det slutade den gången – med enbart SHL-spelare i den svenska OS-truppen.

Jag hade inte varit lika ­optimistisk om NHL släppt sina spelare även till Syd­korea.

Kanada stor förlorare

Då hade Kanada varit en större favorit än någonsin. Inte bara för att de vunnit tre av de fyra senaste OS-turneringarna varav de två senaste. Sedan senaste segern i Sotji har de också fått fram världens idag bästa ishockeyspelare i Edmontons Connor MacDavid. Som om de inte redan var bra nog.

Kanada är den stora förloraren i detta NHL-fria OS.

Sverige och Finland är de stora vinnarna.

Ryssland, då?

Ja, de är naturligtvis den största vinnaren på papperet, med alla sina KHL-stjärnor.

Men Ryssland och OS-hockey är ingen bra kombination. Senast ett ryskt lag vann OS-guld var under samlingsflaggan OSS i Albertville 1992. För 25 år sedan.

Sedan dess har de blivit helt utan medalj i fyra av sex OS-turneringar och de enda medaljer de tagit är OS-silvret i Nagano 1998 och OS-bronset i Salt Lake City 2002.

De senaste tre OS-turneringarna har ­stavats fiasko, trots att de kunnat stapla stjärnor på varandra.

DREAM TEAM: Skapa till SHL-lag - utmana polarna och vinn fina priser

ARTIKELN HANDLAR OM