Ros: ”Nästan perfekt match av Mora”

HOCKEY

Mora skakade Frölunda i premiären.

Men till slut gick göteborgarna segrande ur striden – efter Ryan Lasch avgörande 3–2-mål i förlängningen.

Här är Tomas Ros fem punkter från matchen.

Fullsatt

Ja, det var i stort sett lapp på luckan i Scandinavium, 11 026 passerade vändkorsen. Precis vad SHL behöver och precis vad Frölunda behöver. Jag gillar det grepp som SHL tagit den här säsongen med fem intressanta premiär-matcher, direktsändning i TV4 och en rejäl marknadsföring att nu startar istiden, nu startar hockeyn.

Och premiär på en lördag är också sådär smart att man småklappar händerna åt tänket och strategin. Går inte starta på en Champions League-tisdag. 

Frölunda är ett av de lagen som måste fylla sin arena för att publiksnittet i hela SHL ska vara av godkänt skick. 

Nu fick inte hemmafansen alltför mycket att jubla åt. Kanske var det nya introt största behållning, eller när man fick förmånen att hylla Rasmus Dahlin och Joel Lundqvist i line upen.

Hoppas fansen kommer tillbaka. Man vill inte vara med om mindre än 9000 åskådare i svensk hockeys näst största arena. 


Supertalangen

Syftar givetvis på Rasmus Dahlin, 17 år. Galler-backen i Frölunda som likt tjuren Ferdinand får hela hockeyvärlden att jubla, slita av sig kläderna, kolla highlights på tuben och ranka honom som nummer ett inför den kommande NHL-draften i Dallas. 

Bara så att ni vet – när ansedda TSN bad tio av de mest meriterade NHL-scouterna att göra en minidraft redan nu så hade nio av dem Rasmus som etta. Så överlägsen favorit var inte ens Sidney Crosby eller Auston Matthews. 

Nu är det lite synd om Rasmus, tycker jag. Varje gång han har pucken så förväntar man sig en fantastisk kroppsfint, dragning eller flippass. Eller en solokörning. Lite samma sak som när Peter Forsberg hade pucken i slutet av 90-talet. Det är inte lätt att glänsa som 17-årig back i SHL som är en taktisk skicklig liga där alla har bra fart på skridskorna och extremt villiga att jobba tillbaka till egen zon. Mot Mora gjorde Rasmus en bra match – inte mer.

Passa, för övrigt, på att njuta.

Nu är det bara 51 SHL-matcher kvar för unge herr Dahlin i Sverige. Sedan väntar 15-17 år i världens bästa liga.


Måltjuven

Ska erkänna att jag gnällde i 48 minuter av matchen på Ryan Lasch. Såg helt ointresserad ut på isen. Som att tankarna var i Kalifornien på någon surftävling eller något liknande. Han missade passningar, tappade puck i mittzonen och såg till att Mora fick farliga spelvändningar. Jag vet att Roger Rönnberg har en filosofi att inte skälla eller gnälla på spelarna. Men Frölundas tränare måste ha varit galen inombords på nyförvärvet.

Men det var i 48 minuter.

Sedan gjorde Lasch det han har så oerhört bra betalt för - mål. Ett slumpskott ställde Christian Engstrand i Mora-målet i den tredje perioden.

Lasch visade upp sig även i förlängningen med ett Lasch-mål.

Skott från snäv vinkel, som gick på Engstrands axel och in i mål.

Ursnyggt och han gjorde det han är värvad för – mål.

Ett game winning goal också.

Första avbetalningen avklarad.

Makalösa Mora

Ja, jag led med Mora – i alla till 11.4 sekunder återstod av matchen.

Man gör en perfekt hockeymatch. För att vara Mora och för att vara en nykomling i SHL.

Men 2–1 till hemmalaget såg länge ut att bli slutresultatet.

Sedan gräver Jacob Lagace och Matt Bailey in pucken bakom Johan Gustafsson och Mora kunde lämna de tre första perioderna med oavgjort. Den dalakraft som Mora visade vid målet var i min hockeybok enorm.

Pucken skulle in. Det tyder på moral och grupp-styrka, något som man kan leva på länge den här säsongen.

Trots att allt kändes så tungt efter att man haft ledningen med 1–0 och tappat allt, nåja, på sju minuter.

Nu förlorade man matchen på övertid.

Men troligtvis sitter killarna nöjda i bussen hem till Mora, framme vid 03.30 på söndagsmorgonen.

Mora spelar enkelt, chippar ut puckarna, går på kontring och håller sig på isen. Långt ifrån det omogna spel som Leksand visade upp i början av SHL för ett år sedan. Man spelar efter resurserna, har skicklige Jacob Nilsson som kan störa vilket försvar som helst och måltjuven Emil Bejmo som kommer göra 15 mål den här säsongen. Har inte hunnit nämna Christian Engstrand som har ett sådant revansch-sug och vill visa hockeyexpertisen att han håller i SHL efter att han ratats av Linköping. Han skulle inte ha stött med klubban på Sean Bergenheim i sista perioden. Enda misstaget Engstrand gjorde. Men avgör, tyvärr.

Målvaktsrollen är så grym.


Effektiviteten

Kanske elakt efter en match och den som även är premiär-matchen av SHL.

Men Frölunda måste bli effektivare om man ska lyckas 2017-18. Man vinner skotten, har enormt med tryck mot Mora, men avsluten är något naiva och alltför många skott är lättlästa. 

Man besitter ett smått fantastiskt anfall, speciellt om Lias Andersson och Carl Grundström kommer tillbaka från NHL.

Jag vill se fler direktskott på passningar över centrallinjen. Vill se att fler forwards driver mot mål istället för att välja utsida och ta lätta vägen runt målet.

Ta smällen.

Våga ta smällen av backen framför målet.

Hockey gör ont.

Framgångar kostar.

ARTIKELN HANDLAR OM