Nordin: "Frustrationen har kommit och gått"

Publicerad 2017-02-08

Det tog nästan ett år innan Emma Nordin nu är tillbaka i Damkronorna efter sin svåra korsbandsskada.

Inför det första mötet med Finland sedan comebacken berättar landslagsstjärnan varför hon tror att grannlandet dragit ifrån Sverige och om frustrationen på isen.

– Den har funnits den senaste tiden, säger 25-åringen.

För nästan exakt ett år sedan, den 13 februari, spelade Sverige en landskamp mot Finland i Oskarshamn.

För Damkronorna var det senaste gången man slog Finland (4–1).

För Emma Nordin slutade matchen i totalt mörker; en korsbandskada som krasade VM-drömmarna och gjorde att hon fick fira SM-guldet med Luleå på kryckor.

25-åringen, som snart spelat 30 matcher med klubblaget den här säsongen, var tillbaka i landslaget först vid förra samlingen.

Men den här samlingen, den sista innan VM, är extra känsloladdad med tanke på det som hände i fjol.

– Jo men det klart, det var i den här turneringen som det inträffade. Det är inget som hindrar mig eller så, men jag har ägnat en liten tanke åt det, säger Nordin.

”Känner ett större mod”

Nordin, som utsågs till SDHL:s bästa forward i fjol, är en nyckelspelare i Damkronorna. Men hon är än så länge inte tillbaka på den nivå som hon vill vara.

– Jag tycker att jag varit en noggrann och precis spelare när det kommer till passningar och mottagningar och där har jag mer och hämta. Sedan är det också en stor mental bit att våga göra saker. Att våga kliva in på mål och ut i sarghörnen där det händer mycket, säger Nordin.

Är det frustrerande att det tar så lång tid att komma tillbaka även mentalt efter en sådan svår skada?

– Ja. Den frustrationen har kommit och gått. Inledningsvis var jag nöjd att jag kunde spela igen även om jag inte var så nöjd med prestationen. Sedan flöt det på några veckor. Nu den senaste tiden har frustationen funnits för att man tycker att man har varit igång ett tag och då ställer man högre krav på sig själv. Men jag känner ett mycket större mod jämfört med bara 1–2 månader sedan.

Finland dominerar

Mötena med Finland och Ryssland blir de första för Nordin sedan landslagscomebacken. Hon berättar att det ska bli kul att jämföra hur laget står sig mot nationerna i dag jämfört med när hon var med senast.

Sedan Nordin varit borta från landslaget har Sverige åkt på sex raka förluster mot grannlandet, så visst finns svaret till viss del i statistiken.

Du som har flera finländska lagkamrater i Luleå, varför går det så bra för dem?

– Jag får känslan av att de tycker att de har hittat ett spelsystem som passar dem, och fått ihop det på ett bra sätt.

Och varför har då Sverige tappat?

– Bra fråga... Det är väl helt enkelt så att de senaste åren har alla nationer gått väldigt mycket framåt. Vi har haft ganska mycket generationsskifte och fått in rätt mycket unga spelare. De har väl kanske en lite större stomme kvar sedan många år tillbaka.

Emma Nordin hoppas nu att laget kan bryta den dystra trenden mot Finland på deras hemmaplan, något som skulle ge en mental boost inför VM. Men hon vill samtidigt vara ödmjuk inför uppgiften.

– Jag tror inte att vi ska dra för stora växlar och känna panik om resultaten går emot oss. Det är inte mästerskap än. Men det vore väl väldigt härligt bryta trenden på sex förluster mot Finland?

Sverige möter Finland i två matcher och Ryssland i en. Första matchen spelas mot Finland klockan 18.30 ikväll.

Följ ämnen i artikeln