Svenske NHL-stjärnan riskerar hårt straff

Uppdaterad 2017-02-14 | Publicerad 2017-02-12

NEW YORK. Gustav Nyquist kan ha en lång avstängning att vänta.

Den 27-årige Detroit-svenskens klubbslag i ansiktet på Minnesotas Jared Spurgeon väcker starka känslor i NHL.

– Jag har tittat på bilderna och det ser verkligen inte bra ut, men det var en  olyckshändelse, säger han till Sportbladet. 

Det var i en situation i första perioden i söndagens matiné mellan Minnesota Wild och Detroit Red Wings i Excel Energy Center i St. Paul Gustav Nyquist hamnade i hela hockeyvärldens fokus – av helt fel anledning.

Han fick en smäll i ryggen av Jared Spurgeon vid sargen, vände sig till synes ilsket om – och slog klubbladet rakt i ansiktet på motståndaren, innanför visiret .

– Jag har tittat på bilderna och det ser verkligen inte bra ut. Men det var en olyckshändelse, säger Nyquist när vi talar med honom en knapp timme efter slutsignalen. 

– Jag försöker i den situationen få klubban runt honom för att knuffa ut honom där pucken är, men klubban fastnar i huvudet, tyvärr. Jag hoppas alla som känner mig vet att jag aldrig skulle försöka skada en annan spelare avsiktligt.  

Vill se hårt straff

Den 27-årige hallänningen fick fyra minuters utvisning för hög klubba, medan Spurgeon försvann ut i omklädningsrummet för omplåstring och kontroll – som dessbättre visade att han inte var mer illa däran att han några minuter senare kunde spela vidare.

För Nyquist kan de fyra minuterna i utvisningsbåset dock komma att följas av betydligt strängare repressalier.

Många i Nordamerika, båda i tv och på sociala medier, kräver att han stängs av.

– Han hade ondskefulla avsikter och visste precis vad han gjorde. Han måste få åtminstone fem matchers avstängning, rasar till exempel Mike Milbury, expertkommentator på NBC. 

Offret, Jared Spurgeon, håller med.

–   Jag är säker på att ligan kommer att ta en titt på det här. Just nu är jag bara glad att han inte träffade högre upp, säger han till Star-Tribune.

Glad att det inte blev svår skada

NHL:s avdelning för spelarnas säkerhet, motsvarigheten till disciplinnämnden, har erbjudit Gustav Nyquist att personligen på plats inför nämnden lägga fram sin syn på händelsen. Det indikerar en längre avstängning, enligt Detroit Free Press mer än sex matcher.

Nyquist har själv inga synpunkter på en eventuell bestraffning.

– Det är utanför min kontroll, vi kommer väl få besked om hur det blir med det rätt så fort, säger han.

– För mig är det viktiga att han inte blev skadad utan kunde spela vidare. Det var väldigt skönt att se. 

Matchen vann Minnesota – tabellettan i den västra NHL-konferensen – med 6–3.

Backen Christian Folin gjorde ett mål för Wild och Henrik Zetterberg ett för Red Wings, vars drömmar om ett 26:e raka slutspelsframträdande efter den här förlusten förefaller mer eller mindre grusade. 

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se