Tjeckiske legendaren avslutar NHL-karriären

Foto: JONATHAN HAYWARD / TT / NTB Scanpix
Martin Havlat och Dominik Hasek i Ottawa.

avHampus Hagman

HOCKEY

Efter 14 säsonger och 790 matcher i NHL lägger Martin Havlat, 35, undan skridskorna.

– Det gick fort. jag hade älskat att fortsätta spela men min kropp tillåter mig inte att spela på den nivån som jag vill spela på, säger Havlat.

Foto: TOM HANSON / TT / NTB Scanpix
Daniel Alfredsson och Havlat.

Den snabbskrinnande tjecken med smeknamnet ”Mach 9” spenderade större delen av karriären i Daniel Alfredssons Ottawa Senators som valde honom som nummer 26 i draften 1999.

Redan under sin första säsong i NHL var han en av finalisterna till priset som årets rookie och några år senare, 2003/2004, gjorde han sin poängbästa med 31 mål och snittade en poäng per match på sina 68 matcher.

JVM-guld 2000

Havlat har även en fin landslagskarriär bakom sig och har representerat Tjeckien i två OS (2002 och 2010), World Cup 2004 och var med i Tjeckiens gyllene generation som vann JVM-guld 2000.

– Jag känner mig väldigt privilegierad att ha spelat i NHL i 14 år och jag kommer för evigt vara tacksam till Ottawa Senators som förverkligade min barndomsdröm. Jag hade också äran att spela för flera organisationer och nöjet att ha många bra lagkamrater, säger Havlat i ett officiellt uttalande.

Havlat har även spelat för Chicago, Minnesota, San Jose, New Jersey och förra säsongen St Louis Blues då det bara blev två matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL