Brynäs nyckelback klar för SHL-konkurrent

Och även landslagsbacken kan lämna klubben efter sin succésäsong

Foto: Bildbyrån

avHans Abrahamsson

HOCKEY

Brynäs får inte behålla skicklige backen Jonathan Pudas, 23.

Enligt Sportbladets uppgifter är Pudas redan överens med en annan SHL-klubb.

– Det kan jag dementera starkt, ingenting är klart än, säger Pudas.

Dessutom riskerar Gävleklubben att tappa landslagsbacken Simon Bertilsson, som har rätt att bryta sitt kontrakt efter säsongen.

Det händer grejer i Brynäs. På isen går det tungt med fem raka förluster och ett ras från andra till sjätte plats i tabellen.

Samtidigt uppges tränare Thomas Berglund var klar för Luleå till nästa säsong.

Även på spelarsidan händer det saker.

Sportbladet kan berätta att backen Jonathan Pudas inte blir kvar nästa säsong. I stället lämnar den högerfattade backen för spel i i en annan SHL-klubb, enligt Sportbladets uppgifter.

Parterna ska redan vara överens och det ska handla om ett kontrakt över tre år.

– Jag varken bekräftar eller dementerar dina uppgifter. Pudas har ett utgående kontrakt och vi tittar noggrant på hans framtid. När något är klart får den klubb som är aktuell gå ut med det, säger Pudas agent Thomas Sjögren.

Ska ersätta guldhjälten

Pudas har haft en stor roll i Brynäs under två säsonger, fått mycket istid och använts en hel del i power play. 

Flytten innebär också en rejäl löneförhöjning för den Skellefteåfostrade backen. Han kom till Brynäs från allsvenska Karlskrona och var helt oprövad på SHL-nivå.

Men Pudas dementerar Sportbladets uppgifter att han ska lämna Brynäs:

– Ingenting är klart än, sådär. Jag har stora förhoppningar att bli kvar i Brynäs. Jag hade ett möte för några veckor sedan med Stefan Bengtzén (sportchef). Vi vet var vi har varandra. Mer vill jag inte kommentera det.

– Han har ett avtal med oss till den 30 april 2017. I övrigt har jag ingen aning, skriver Stefan Bengtzén i ett sms.

Växjö och Luleå är två av klubbarna som varit med i kampen om Pudas. Sportbladet hade först uppgifter om att Växjö vunnit kampen om Pudas. Något sportchef Henrik Evertsson bestämt förnekar:

– Det stämmer absolut inte. Det är faktiskt inte ens nära.

En annan back kan också vara på väg bort från Brynäs.

Tagit plats i Tre Kronor

Simon Bertilsson, 25, skrev i våras på ett treårskontrakt med Brynäs, men i själva verket handlade det om ett kontrakt på 1+1+1 år. Där parterna har rätt att säga upp eller omförhandla kontraktet efter varje säsong.

Den tidigare skadedrabbade backen har haft en succésäsong så här långt. Bertilsson fanns bland annat med i Tre Kronors trupp till Channel One Cup, där han imponerade stort. 

Enligt vad Sportbladet erfar vill nu Bertilsson, som skrev på för en förhållandevis låg lön, omförhandla sitt kontrakt med Brynäs. Om han inte kommer överens med Brynäs är Bertilsson fri att lämna redan efter den här säsongen.

– Avtalsinnehåll kommenterar jag inte, skriver Bengtzén.

ARTIKELN HANDLAR OM