Landeskogs Colorado favorittippat: ”Största pressen kommer inifrån”

Gabriel Landeskog.
Gabriel Landeskog.

NEW YORK. Han poängterar att de inte åstadkommit ett skvatt ännu.

Men Gabriel Landeskog har ingenting emot att han och lagkamraterna i Colorado är rejält favorittippade inför nattens NHL-premiär.

– Vi är elitidrottare och gillar att omvärlden har förväntningar. Allra störst press sätter vi ändå på oss själva, säger den svenske Avalanche-kaptenen till Sportbladet.

Enstaka avvikare flaggar för Vegas Golden Knights, andra för Philadelphia Flyers och regerande mästarna Tampa. Och norr om gränsen är somliga övertygade om att de unga stjärnorna i Toronto Maple Leafs mognat tillräckligt för att slutligen kunna göra det Kanadas största stad väntat på i över 50 år.

Men de flesta som känner sig manade att framföra synpunkter om hur årets NHL-säsong kommer sluta håller Colorado Avalanche som favoriter.

Och som sagt: Gabriel Landeskog – kapten på Avalanche-skutan i nästan ett decennium – har inget att invända mot det.

– Nej, det är bara kul att folk tror på oss. Jag har upplevt motsatsen och föredrar att vara favorittippad. Senaste åren har väl många i och för sig trott på oss, men dessförinnan var det flera säsonger när vi sågs som givet bottenlag. Det här är roligare, säger han på telefon från Denver medan han med begränsad framgång försöker få drygt ettåriga dottern Linnea Rae att äta lite nyttiga ärtor.

Han fortsätter:

– Vi är elitidrottare och gillar att omvärlden har förväntningar. Samtidigt kommer den största pressen inifrån. Vi har framförallt förväntningar på oss själva.

Gillar nyförvärven

”Gabbe” instämmer också i åsikten att det finns skäl att hoppas på en lycklig vår och sommar i Denver.

– Absolut, vi har ett spännande lag. Bredden på forwardsidan ser väldigt bra ut och bland backarna står många unga löften verkligen ut, till exempel Cale Makar, Samuel Girard och Bowen Byram, som ju just gjorde succé i JVM, konstaterar han.

– Jag gillar också nyförvärven och ser fram emot att få spela med Devon Toews, backen från Islanders. Han har imponerat under campen och passar definitivt in hos oss. Likadant är det med Brandon Saad. Han har massor av erfarenhet men är också en riktigt skicklig hockeyspelare.

Till skillnad från många utanför Avalanche omklädningsrum är den 28-årige stockholmaren även helt övertygad om att målvaktsparet Phillip Grubauer och Pavel Francouz ”håller” för en lång resa in i playoff-sommaren.

– Absolut. Jag ser dem ju dagligdags och vet vilken klass de håller. Får de bara vara skadefria är bägge två utan tvekan världsmålvakter.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

”Viktigt att vara medveten om det”

Själv har Gabriel senaste åren bildat vad som ofta kallats världens bästa förstakedja, jämte möjligen Bostons och Tampas, med Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen, men nu verkar det som att han får börja i andralinan med Nazem Kadri och nämnde Saad – medan landsmannen Andre Burakovsky övertar positionen på vänsterflygeln intill mäktige MacKinnon.

– Det ska bli kul, jag spelade lite med Kadri i bubblan i Edmonton i somras och tror vi kan komma att utveckla bra kemi. Och som sagt, Saad är ett utmärkt tillskott.

– Jag tror också ”Burra” blir perfekt ihop med MacKinnon och Mikko. Han gjorde stora framsteg ifjol, det var riktigt kul att se. Han är också lite av en fällkniv, ”Burra”, man kan ge honom vilken uppgift som helst, han kommer sköta den. Bara han skjuter lite mer, han har ett fantastiskt skott och jag säger ibland till honom att han ska använda det oftare.

Det mesta ter sig verkligen lovande i Colorado, kort sagt.

Kapten Landeskog är dock noga med att påpeka att jobbet ska utföras också.

– Vi har inte åstadkommit någonting ännu. Det är viktigt att vara medveten om. Vi måste leverera och det kommer krävas väldigt mycket, säger han.

Sant, men expertisen är saker på sin sak. Om det finns något lag som har möjlighet att just leverera i år är det Avalanche.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!